Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Českolipské muzeum hostí výstavu hub. Letos láká na vycházky do lesa

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 21. 09. 2023 11:03
  • Kultura

Sdílet článek

Tradiční podzimní výstavu hub hostí Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. Bude k vidění v Galerii Chodba v hlavní budově muzea od 22. do 24. září a pořádá ji Ekoporadna Orsej ve spolupráci se studenty oboru ekologie ze SZŠ a SOŠ Česká Lípa.

„Výstava je vždy lákadlem pro skutečné znalce, ale i běžné houbaře. Je tolik druhů, kolem kterých často jen projdeme, z obavy je nesbíráme, a přitom jsou to zajímavé a jedlé houby. Stejně tak jsou tu ale ty, na které musíme dávat pozor. A právě odborník může pomoci dobře je rozpoznat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výstava započne v pátek 22. září v 9 hodin. Mezi 9. a 13. hodinou se odehraje tvořivý program pro žáky mateřských a základních škol. „Letos tu  bude více dílen, protože mám k dispozici pomocnici, ale stále platí, že je nutné se u mě předem objednat. Vyrobíme si krásné dekorace z podzimních přírodnin. Nicméně i pro školy, které se přijdou jen podívat, bude připraven pracovní list, který budou moci vyplnit na místě, nebo si ho odnést a zpracovat až ve škole. Po celou dobu trvání výstavy bude samozřejmě opět připraveno doprovodné stanoviště s houbovými aktivitami,“ řekla koordinátorka výstavy Kateřina Ledvinová, vedoucí Ekoporadny Orsej.

Nebude chybět ani houbařská poradna. Mykolog Martin Kříž bude určovat přinesené houby a zodpovídat dotazy v sobotu 23. září od 13 do 17 hodin.

V minulém roce bylo vystaveno přes 270 druhů nalezených v Libereckém kraji, z toho více než třetina byly houby jedlé, jedovatých nebylo ani 40. Zájem o výstavu byl velký, proto v tomto roce muzeum nabízí také organizované vycházky na houby. Bližší informace jsou k dispozici na webových stránkách www.muzeumcl.cz.

Vstup na výstavu i doprovodný program je zdarma díky přispění Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky