Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Českolipské muzeum finišuje s úpravami expozic a chystá se na otevření

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 22. 12. 2021 09:39
  • Kultura

Sdílet článek

Důkladnou rekonstrukcí v rámci projektu na snížení energetické náročnosti prošlo sídlo Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Ještě než se ve zbrusu nové podobě otevře návštěvníkům, vylepšují pracovníci muzea jeho interiéry a chystají expozice.

Všechny související náklady financuje Liberecký kraj, zřizovatel Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Postupně investujeme do všech našich kulturních organizací tak, aby byly skutečně moderními stánky kultury. V tomto smyslu nás čeká ještě řada kroků, které se týkají nejen objektů jako takových, ale i expozic, moderních způsobů prezentace a služeb pro veřejnost,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, cestovního ruchu a památkové péče

Muzeum zavřelo své brány 1. ledna loňského roku. Postupně došlo k výměně všech oken, repasování vnějších a výměně vnitřních vstupních dveří v hlavní budově kláštera a klášterní restauraci. Stavební zásahy se dotkly všech výstavních prostor, stálé expozice proto byly rozebrány a kompletně zabaleny, protože musely zůstat na svém místě a nemohly být vystěhovány do náhradních prostor.

Zaměstnanci muzea se proto rozhodli využít této situace a před instalací expozic provést řadu technických úprav interiérů. „V současné době probíhají především zednické a malířské práce. Započaly také renovace podlah. Opravují se trhliny ve zdech a klenbách. Všechny expoziční prostory jsou nově i barevně vymalované. Již v historických dobách byly interiéry kláštera v zářivých barvách s obrazci a různými ornamenty. O tom svědčí historická fotodokumentace i odhalené části původních omítek při opravách hlubokých statických trhlin. Proto i v současné době je část prostor vymalována v tónovaných barvách. Oddělujeme tak jednotlivé tematické celky a časová období expozic,“ sdělil ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

   V již dokončených prostorách zahájili muzejníci vlastní instalace stálých expozic, které byly takřka dva roky zabalené na staveništi. Všechny vystavené sbírkové předměty a exponáty se  nejprve kontrolují a projdou základní konzervací. Současně se čistí a renovují i výstavní a expoziční prvky a fundus. Probíhají také technické úpravy expozic. „Připravujeme nové nasvícení vystavených předmětů i prostor. Nově výtvarně pojaté budou velkoobjemové expoziční vitríny a přírodní dioramata. Expozice doplňujeme o nové sbírkové předměty a exponáty a aktualizujeme informace o nich. Protože se jedná o cenné sbírkové předměty, veškeré úpravy provádějí přímo zaměstnanci muzea. Tato několikaměsíční činnost směřuje ke znovuotevření stálých expozic v příštím roce,“ dodal Vitáček.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky