Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Českolipská výstava představí život Komenského jako komiks

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 30. 05. 2022 13:49
  • Kultura

Sdílet článek

 

Symbolicky na Mezinárodní den dětí – 1. června – se ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě otevře unikátní výstava o Janu Amosovi Komenském. Koná se k výročí 430 let od jeho narození; život a dílo Učitele národů představuje netradičně: prostřednictvím komiksu.

„Výroční narození Jana Amose Komenského jsme si v Libereckém kraji připomínali v průběhu uplynulých měsíců mnoha způsoby. Komiks tu ale ještě nebyl. A právě to je forma, která je blízká mladé generaci, která i tímto způsobem může nahlédnout do života muže, který měl zásadní vliv na život nejen našeho národa,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

Vlastivědné muzeum expozici doplní o knihy ze 17. a 18. století, mezi nimiž návštěvníci naleznou i nejznámější z Komenského titulů Labyrint světa a ráj srdce, Bránu jazyků otevřenou a Orbis pictus či učebnice Paula Conopaea, profesora gymnázia a převora kláštera v České Lípě.

Komenského příběh sepsala Klára Smolíková, svými obrazy ho doprovodil ilustrátor Lukáš Fibrich. Výstavu doplňují interaktivní prvky, jejichž autorkou je Andrea Koblasová. Pro děti budou připraveny pracovní listy k výstavě, na školní třídy se těší muzejní edukátoři.

V návaznosti na výstavu vyšla v nakladatelství Portál kniha S Komenským do komiksu, oceněná Zlatou stuhou za literární zpracování v kategorii literatura faktu pro děti a mládež. Kniha s podtitulem Únikovka s Amosem bude k zakoupení v muzejní pokladně.

Výstava je zapůjčena z Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského a potrvá do 30. září.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky