Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

České zoologické zahrady pomáhají chránit mořské želvy

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 15. 10. 2019 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Mořské želvy jsou zástupci skupiny plazů, která na Zemi křižovala moře a oceány již před více než 100 miliony let. V současnosti žije na světě sedm druhů těchto impozantních zvířat a všechny patří k ohroženým, čtyři z nich jsou podle mezinárodního červeného seznamu dokonce kriticky ohrožené. Za posledních 30-40 let klesly jejich počty natolik, že jim hrozí úplné vyhubení. Do jejich záchrany se zapojují i české zoologické zahrady.

Především v oblasti Indického oceánu, ale i na dalších místech planety jsou mořské želvy nelegálně loveny pro maso, jejich krunýře jsou využívány pro zisk želvoviny, stávají se nechtěným úlovkem v rybářských sítích, jejich vajíčka lidé sbírají za účelem prodeje a konzumace. Želví snůšky jsou ohroženy rovněž stále intenzivnější zástavbou pobřežních oblastí a turistickým ruchem. Mořské želvy strádají taktéž konzumací plastového odpadu v oceánech, který mylně považují za svou potravu – medúzy.

O záchranu těchto majestátních živočichů usiluje mezi jinými i mezinárodní nezisková organizace Turtle Foundation. Jejím cílem je zamezit vyhubení mořských želv na naší planetě. V současné době realizuje projekty ve dvou zemích – v Indonésii a na Kapverdách. V Indonésii spolupracuje na ochraně mořských želv i s dvěma terénními pracovníky liberecké zoo, Tomášem Ouhelem a Pavlem Zoubkem.

Společně realizují projekty v oblasti souostroví Derawan ležícím na východním pobřeží Bornea, kde se jim v loňském roce mimo jiné podařil úspěšný zátah na místní trhovce, kterým zabavili několik desítek kilogramů želvoviny a produktů z ní. „Zároveň začínáme s realizací nového dlouhodobého projektu, který si klade za cíl postupně vymýtit většinu ilegálního obchodu se želvovinou v Indonésii,“ dodal Tomáš Ouhel.

Turtle Foundation působí také na Kapverdách, kde se vyskytuje třetí největší populace karety obecné (Caretta caretta) na světě (po Ománu a jihovýchodní Floridě). V roce 2007 zde bylo pozabíjeno přes 1000 samic, které sem připluly naklást vejce. V souvislosti s masovým vybíjením želv vyslala organizace do těchto oblastí své členy a dobrovolníky, kteří ve spolupráci s místními komunitami střeží po celé hnízdní období pláže, aby se želvy mohly bezpečně rozmnožovat.

Aktivity Turtle Foundation nyní podporují i některé další české zoologické zahrady sdružené v Unii českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) – kromě ZOO Liberec také v Ostravě,  Olomouci a Hodoníně.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky