Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Červencová výstava na kraji představí Garika Avanesiana, cestovatele a fotografa z Arménie

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 27. 06. 2024 10:06
  • Kultura

Sdílet článek

Vydavatel, cestovatel a fotograf arménského původu, který se před 30 lety přestěhoval do České republiky. Má na svém kontě více než 500 úspěšných účastí v mezinárodních fotografických soutěžích a výstavách ve více než čtyřiceti zemích světa. Dílo Garika Avanesiana představí červencová výstava ve vestibulu krajského úřadu.  Vernisáž se koná 1. července v 16 hodin, výstava potrvá do 31. července.

Vystavené fotografie zachycují výběr jeho tvorby z cest v letech 2006 až 2023. Výstavu lze navštívit v pondělky a středy od 8.00 do 17.30, v úterky a čtvrtky od 8 do 16 hodin a o pátcích od 8 do 15 hodin.

Garik Avanesian (1959) měl od dětství vlohy k obrazové představivosti, od dětství měl touhu tvořit, kterou pak rozvíjel v prostředí fotografické školy fotoklubu Chazar v rodném Baku. Pak přišly roky vyhnanství a s nimi omezení tvůrčí práce. 

Před třiceti lety se vydal do České republiky, kde nalezl existenční zázemí i potřebný klid k tomu, aby se mohl vrátit ke své tvorbě. Praha roku 1995 se mu stala druhým domovem. 

V jeho fotografiích nalezne divák nejen četné romantické prvky, ale i výrazné citové projevy, představy a asociace, které se fotograf snaží předat divákovi. Jeho snímky mají duši, velmi intenzívně působí na člověka, ať to jsou portréty bezdomovců, krásných dívek, starých lidí, či příroda nebo staré uličky. 

Garik Avanesian také sám mnohé fotografické soutěže organizuje nebo se účastní jako porotce. S jeho jménem je spojen v roce 2005 i zrod České federace fotografického umění, realizace výstav Steva McCurryho, Sebastia Salgada, Antanase Sutkuse a mnoha dalších velikánů světové fotografické scény. 

V roce 2003 získal titul AFIAP, v roce 2007 titul EFIAP a v roce 2012 nejvyšší ocenění MFIAP.

V letech 2006–2008 vydával časopis PhotoArt. Nyní se zaměřuje na vydávání fotografických knih a organizaci fotoexpedic do výjimečných zemí světa.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky