Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Bývalá fara v Bořejově se dočká obnovy

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 21. 07. 2020 11:16
  • Rozvoj

Sdílet článek

Další kulturní památkou, na jejíž obnovu přispěl i Liberecký kraj, je farní budova č. p. 4 v Bořejově. Jedná se o areál bývalé fary, který je tvořen obdélným roubeným domem s patrem vynášeným podstávkou, krytým valbovou střechou, na níž navazuje zděná chlévní část a samostatně stojící částečná roubená stodola. Celkově na to kraj vynaloží 569 tisíc korun. 

„Liberecký kraj přispívá na obnovy památek na základě jejich historické hodnoty. Jsou to památky ve vlastnictví obcí a měst, ale i soukromých osob a církví. Kritériem pro rozhodnutí o podpoře je právě a jen hodnota objektu z historického hlediska,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Farnost je doložena rejstříkem papežských desátků k roku 1352. Zanikla v roce 1427, zřejmě v důsledku husitských válek, které neblaze ovlivnily strukturu duchovní správy v širokém okolí. V roce 1727 byla dostavěna nová dřevěná fara a v Bořejově sloužil samostatný farář. V dobách existence historické farnosti Bořejov patřily do jejího obvodu kromě Bořejova také vesnice Ždírec, Ždírecký důl, Tubož, Blatce, Blatečky, Korce, Vlkov, Plešivec, Houska, Kbelsko anebo sídliště Palác a dále Tubožský dvůr, Gamberg, Pfeiferberg, Sandberg, Gömmerschreiterberg, Matreiberg, Nechutnov a Schlosserberg.

Ve 2. polovině 20. století začali farnost spravovat kněží z okolí, Bořejov od té doby až dodnes nemá vlastního kněze. Duchovní správu obstarává farář farnosti Bělá pod Bezdězem.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky