Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Botanickou zahradu v Liberci obsadí tykve a houby

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 11. 09. 2024 16:16
  • Kultura

Sdílet článek

Zlátnoucí listy opadavých dřevin v parku botanické zahrady v Liberci doplní ve druhé polovině září exponáty dýní a patizonů, které se stanou součástí soutěže O nejpodivnější tykev. Na začátku října je vystřídá výstava nesoucí všeříkající název – Houby.

„Oceňuji, že kolegové z botanické zahrady připravují nejrůznější akce pro veřejnost a lidí tuto iniciativu vítají a akce navštěvují. Je to jeden z důvodů, proč návštěvnost v zahradě roste a nepochybně tak zahrada získává nové příznivce, kteří si přijdou prohlédnout krásné expozice vícekrát do roka,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Soutěž O nejpodivnější tykev je výzvou pro všechny nadšené zahrádkáře, kterým se letos podařilo vypěstovat tykev prapodivných tvarů, barev či velikostí. Svými unikátními kousky mohou obohatit výstavu tykví v liberecké botanické zahradě o zajímavé exponáty a využít tak jedinečnou příležitost vystavit své výpěstky právě v této hojně navštěvované instituci s dlouholetou historií.

Soutěžní tykve bude možné zavézt do zahrady 19. a 20. září vjezdem z Purkyňovy ulice od 8 do 18 hodin. Výstava se uskuteční od 24. do 29. září ve venkovní části botanické zahrady. O vítězi mezi nejpodivnějšími tykvemi rozhodnou hlasováním samotní návštěvníci.

Protože houbaření je jedním z českých národních sportů, vystřídají křivolaké dýně o prvním říjnovém víkendu houby z lesů a hájů Liberce a jeho okolí. Ti, kteří si nejsou jistí svými úlovky, mohou navštívit botanickou zahradu i se svým košíkem a nechat si poradit od zkušených odborníků v mykologické poradně, která bude součástí výstavy.

Pro mateřské a základní školy i pro rodiny s dětmi pracovníci zahrady uchystali naučnou stezku Poklady lesa, která poskytne informace o houbách a jejich životě. Houbovou atmosféru podtrhnou výtvarná díla dětí z mateřských a základních škol, které mohou soutěžit o nejpovedenější výkres na houbové téma.

Na sobotu 19. října je pro rodiny s dětmi připravena tvořivá dílna Slavnost jeřabin. Děti si mohou mezi 10. a 14. hodinou zpestřit návštěvu botanické zahrady zastávkou v pavilonu M, kde je čekají stanoviště s nabídkou tvořivých činností s podzimní tematikou.

  • soutěž o nejpodivnější dýni (1) (.pdf)
    5 MB
    11. 09. 2024 16:19

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky