Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Bledule jarní a Eftemii míří na benefiční aukci do Prahy

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 10. 10. 2023 12:02
  • Školství

Sdílet článek

Panenky z Křišťálového údolí Eftemii a Bledule jarní – to jsou názvy skleněných děl, jež vyhotovily žákyně Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě v rámci svých klauzurních zkoušek a zadání školní soutěže. Liberecký kraj skleněné skvosty zakoupil, aby je daroval Českému výboru UNICEF, který je využije pro benefiční aukci panenek, jež se koná 21. listopadu 2023 v Českém muzeu hudby na pražské Kampě. Výtěžek z dražby zajistí očkování dětí z rozvojových zemí proti smrtelným nemocem.

„Jsem moc rád za každý projev solidarity, zvlášť v dnešní pohnuté době. Dobrým skutkem přispěly žákyně Střední školy sklářské v Železném Brodě – konkrétně Emma Šťovíčková, jež vyhotovila dílo Eftemii, a Linda Šašková s Eliškou Noskovou, které si daly práci s vytvořením skleněné Bledule jarní. Kombinace jejich invence, kreativity, nadšení pro dobrou věc a času věnovaného nad rámec výuky může být inspirací pro každého z nás,“ uvedl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. „Díla jsme jako kraj zakoupili, abychom je mohli darovat Českému výboru UNICEF. Ten letos v listopadu pořádá benefiční aukci, kde se budou tyto a mnohé další předměty dražit. Moc mě těší, že výtěžek pomůže dobré věci, a to zejména dětem v rozvojových zemích, kde se jim často nedostává moderní lékařské péče.“

„Cílem procesu odborného vzdělávání pro reálnou praxi je reálně připravený žák, absolvent, studující u odborně erudovaných učitelů participujících na progresi vývoje průmyslu a skutečných potřeb společnosti plynoucích z aktuální praxe s vizí do budoucnosti. Aktivní zapojení našich žáků s pedagogy do úkolu na náročné téma, řešení realizovatelného designu panenky UNICEF v průmyslovém materiálu (skla) regionu výše zmíněné jen podtrhuje a vysoká účast žáků školy v soutěži jejich citlivé sociální myšlení v této potřebné společenské objednávce potvrzuje. Realizace náročného projektu by nebyla možná bez významné podpory a partnerství Libereckého kraje, který panenky od školy odkoupil a následně je daroval ve spolupráci se školou do aukce panenek pro UNICEF. Velmi si vážíme záštity pana Jiřího Čeřovského, náměstka hejtmana pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost, a paní Jiřiny Princové, vedoucí školského odboru zřizovatele školy – Libereckého kraje,“ dodal Jan Hásek, ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě.

Liberecký kraj zakoupil skleněné dílo s názvem Eftemii vytvořené jako závěrečná maturitní ročníková práce autorky Emmy Šťovíčkové za pořizovací cenu 10.000 korun a skleněné dílo s názvem Bledule jarní vytvořené jako závěrečná maturitní práce autorek Lindy Šaškové a Elišky Noskové za pořizovací cenu 5.000 korun od Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě.

Oba umělecké výtvory si rozdělily první místo v rámci soutěže železnobrodské školy, do které se přihlásilo se svými návrhy 23 studentů. Začátkem května letošního roku vybrala výkonná ředitelka UNICEF Pavla Gomba spolu s Andreou Kroupovou, ředitelkou Nadace Preciosa, a Janem Háskem, ředitelem školy, tři nejpovedenější návrhy. K dělenému prvnímu místu pro Bleduli jarní a Eftemii se přidalo ještě dílo Plumpynaut, které získalo speciální cenu UNICEF za netradiční uměleckou formu pojednání panenky.

Proces výroby těchto originálních panenek je velmi náročný a nákladný. Panenky Bledule jarní a Plumpynaut vznikly ve školních dílnách na huti, k výrobě díla s názvem Eftemii bylo zapotřebí využití speciálního rotačního stroje na foukání skla z borosilikátových trubic. Tento stroj aktuálně nevlastní žádná sklářská škola v České republice, a proto výrobu panenky Eftemii, která symbolizuje matku s dcerou po svém boku, zajistila díky podpoře Libereckého kraje společnost Josef Herman ze Železného Brodu v rámci spolupráce školy a průmyslu. Ve všech třech případech se jedná o unikátní díla a výjimečnou práci studentů pod vedením jejich pedagogů.

Slavnostní vyhlášení vítězů se uskutečnilo při příležitosti posledního školního dne 30. června 2023 v prostorách železnobrodské školy.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky