Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

APOSS Liberec, Jedličkův ústav a vybrané krajské školy projdou modernizací a usnadní život handicapovaných

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 06. 11. 2019 00:00
  • Rozvoj
  • Sociální

Sdílet článek

Bezbariérový přístup v jabloneckých gymnáziích, obchodní akademii či na Střední škole řemesel a služeb nebo modernizace příspěvkových organizací poskytujících sociální služby APOSS Liberec a Jedličkova ústavu – to je výčet chystaných projektů, které podpoří Liberecký kraj a fondy Evropské unie. Předložení projektových žádostí musí ještě posvětit krajské zastupitelstvo.

„Jsem velice ráda, že můžeme předložit našim kolegům v zastupitelstvu ke schválení projektové žádosti o dotaci z evropských zdrojů. Peníze nám pomohou docílit zajištění tolik potřebného bezbariérového přístupu na vybraných školách v Jablonci nad Nisou v rámci projektu Školy bez bariér, kde budeme čerpat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. K výstavbě nového objektu APOSSu Liberec v lokalitě Nová Ves u Chrastavy a k modernizaci libereckého Jedličkova ústavu hodláme využít také dotace z Integrovaného plánu rozvoje území aglomerace Liberec a Jablonec nad Nisou,“ uvedla Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionální rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

V rámci projektu Školy bez bariér dojde ke zpřístupnění pro osoby s handicapem na těchto školských zařízení:

  1. Gymnázium Jablonec nad Nisou, U Balvanu 16, p. o.

výdaje projektu: 22.675.000 Kč

Předpokládaná míra spolufinancování ze strany LK: 4.215.154 Kč

 

  1. Gymnázium Dr. Antona Randy, Jablonec nad Nisou, p. o.

výdaje projektu: 8.380.000 Kč

Předpokládaná míra spolufinancování ze strany LK: 1.611.100 Kč

 

  1. Vyšší odborná škola mezinárodního obchodu a Obchodní akademie, Jablonec nad Nisou, Horní náměstí 15, p. o.

výdaje projektu: 11.380.000 Kč

Předpokládaná míra spolufinancování ze strany LK: 2.153.830 Kč

 

  1. Střední škola řemesel a služeb, Jablonec nad Nisou, Smetanova 66, p. o.

výdaje projektu: 6.855.000 Kč

Předpokládaná míra spolufinancování ze strany LK: 1.391.793 Kč

Liberecký kraj dále zažádá o dotaci z Integrovaného plánu rozvoje území aglomerace Liberec a Jablonec nad Nisou (IPRÚ) na rekonstrukci III. patra Jedličkova ústavu v Liberci. Vznikne zde 10 nových ubytovacích jednotek s vlastním sociálním zázemím. Klienti budou moci využít i lůžkový evakuační výtah. Celkové náklady dosahují necelých 26 milionů korun. Přes 20 milionů obdrží kraj prostřednictvím evropské a státní dotace.

Z IPRÚ hodlá kraj využít dotaci i na výstavbu domácnosti pro osoby se zdravotním postižením v Nové Vsi u Chrastavy, kde se bude starat o klienty příspěvková organizace APOSS Liberec. Stavba vyjde na 51,5 milionu korun. Stejně jako u projektu v Jedličkově ústavu bude podíl Evropské unie 85 %, dalších 5 % pak tvoří státní dotace.

„Pomoc organizacím, které pečují o postižené, je naší dlouhodobou prioritou. Jsem velmi rád, že se nových prostorů dočkají další objekty. A nejde ani tak o krásu a účinnost samotných staveb, ale především o lidi uvnitř těchto zdí a cihel, o ty, kteří neměli v životě takové štěstí, ale přesto si zaslouží důstojně žít,“ uzavřel Pavel Svoboda, náměstek pro resort sociálních věcí.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky