Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Aktuální situace ve výskytu virové hepatitidy A v Libereckém kraji

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 11. 10. 2019 00:00
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Od začátku letošního roku k dnešnímu dni je v Libereckém kraji evidovaných 70 případů akutní žloutenky typu A. Z tohoto počtu má 38 případů vazbu k městu Turnov. Dále jeto  šest případů osob s trvalým bydlištěm mimo Liberecký kraj, ale s vazbou na ohnisko nákazy v Turnově — to znamená celkem 44 případů onemocnění má vazbu na město Turnov. Evidovaných je 5 případů onemocnění  ve školách Libereckého kraje.

Případy onemocnění v Turnově začaly v 38. kalendářním týdnu. „Vzhledem k  nárůstu počtu nemocných v tak krátké době předpokládáme, že se osoby nenakazily kontaktem s nemocným, ale prostřednictvím takzvaného vehikula, kterým může být například potravina. Tímto směrem se stále ubírají naše šetření, která jsou zaměřována podle společných informací získaných z podrobných epidemiologických šetření prováděných s nemocnými a jejich nejbližším okolím," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Zuzana Balašová.

Jaká jsou v současné době prováděná protiepidemická opatření? Izolace nemocných a lékařský dohled nad kontakty, očkování v ohnisku nákazy,  vyšetřování osob se zaměřením na činnosti epidemiologicky závažné, cílený státní zdravotní dozor na území ORP Turnov, předání informace transfúzním centrům, pátraní po cestě přenosu, vehikulu nákazy – potravinách, vodě, dále informování spolupracujících orgánů, informování samosprávy a jednání s řediteli škol v ORP Turnov, řešení problematiky a domluva na spolupráci v rámci protidrogové komise.

Nad rámec trvalé a průběžné komunikace se v pátek uskutečnilo společné jednání zástupců Libereckého kraje, Krajského úřadu Libereckého kraje, magistrátů měst Liberce a Jablonce nad Nisou, městského úřadu v Turnově, nemocnic v Liberci, Turnově a Jablonci nad Nisou, praktických lékařů pro děti a praktických lékařů pro dospělé a krajské hygienické stanice.

Cílem jednání bylo společné předání podrobné informace o situaci a zhodnocení prováděných protiepidemických opatření. Přítomní se dále vzájemně informovali o problémech, které v souvislosti s výskytem VHA a prováděnými opatřeními vznikají nebo jsou.

„Současnou epidemickou situaci, která se postupně rozvíjela od 16. kalendářního týdne v rizikové komunitě, nepodceňujeme. Provádíme preventivní a restriktivní opatření, abychom zamezili nekontrolovanému šíření onemocnění,“ říká ředitel Krajské hygienické stanice Vladimír Valenta, Ph.D, který jednání svolal. „Přesto je nutné, abychom byli schopni vyčlenit všechny dostupné a potřebné kapacity např. laboratorní diagnostiku či lůžkový fond. I o tom jsme mimo jiné jednali."

„Situace s výskytem žloutenky typu A je vážná, ale není to drama, které bychom neměli zvládnout. Případy, kdy se toto onemocnění objevilo, jsou zejména lokálního charakteru, a to na Turnovsku. Je však potřeba zvýšit určitý dohled. Současná opatření, která můžeme z pohledu Libereckého kraje udělat, je připravit se na možné zvýšení počtu nákaz. Musíme proto komunikovat s nemocnicemi a informovat všechny školy v regionu, aby zvýšily dohled nad hygienou rukou, protože těmi se žloutenka typu A přenáší,“ uvedl MUDr. Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pro resort zdravotnictví.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky