Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Historie/History

Sympozium uměleckoprůmyslových škol Libereckého kraje je soutěžním setkáním pro žáky uměleckoprůmyslových oborů nejen z Libereckého kraje, nýbrž z celé republiky a dokonce i ze zahraničí. Od roku 2004, kdy byla položena tradice tohoto setkávání, proběhly v tříletých intervalech již čtyři tematicky různě zaměřené ročníky. Není náhodou, že se i přes mezinárodní svůj rozměr akce koná právě v Libereckém kraji. Sympozium navazuje na tradici a přítomnost sklářského, bižuterního a šperkařského průmyslu v tomto regionu a na fakt, že se může pochlubit jedinečnou koncentrací vzdělávání v uměleckých řemeslech.

Filosofií Sympozia je poskytnout mladým lidem vzdělávajícím se v podobných oborech příležitost, aby se mohli setkat a vyměnit si cenné zkušenosti. Účastníci si mohou vyzkoušet techniky a postupy, jimiž doposud nebyli zvyklí pracovat, případně mohou využívat obvyklých technik, ale v prostředí jiné školy a pod vedením jiných pedagogů. V neposlední řadě žáci mohou poměřit své dovednosti se svými vrstevníky z jiných škol. Obvykle po deset dní tak mladí lidé mohou pracovat v rozličných oborech jako je hutní tvarování skla, rytí a broušení skla, konstrukce svítidel a osvětlovadel, vytváření vitráží, malování skla, rytí kovů, umělecké odlévání kovů, kovářství a zámečnictví, zlatnictví, stříbrnictví nebo bižuterie a šperk. Autorkou loga Sympozia uměleckoprůmyslových škol je Lucie Chroustová (1984), která byla v době konání prvního ročníku soutěže studentkou Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě.

Hlavním tématem sympozia v roce 2004 byly STOPY/TRACES, v roce 2007 DOTEKY/TOUCHES, v roce 2010 ČTYŘI ŽIVLY/FOUR ELEMENTS, v roce 2013 KONTRASTY/CONTRASTS a v roce 2016 byly hlavním tématem HORIZONTY/HORIZONS.

 

History of Symposium:

2016
Common theme HORIZONTY/HORIZONS.

2010 (from 18th September to 26th September 2010)
Seven schools, thirteen workshops, ten days, seventy young artists, four countries.
Common theme ČTYŘI ŽIVLY / FOUR BASIC ELEMENTS.

2007 (from 8th June to 18th June 2007 )
Seven schools, fourteen workshops, ten days, eighty young artists, nine countries.
Common theme DOTEKY / TOUCHES.

2004 (from 21st June to 1st July 2004 )
Seven schools, fifteen workshops, ten days, seventy-six young artists, nine countries.
Common theme STOPY / TRACES.

Awarded artworks created during the symposium were given to the collections of North Bohemian Museum in Liberec. The remaining were after the exhibition hand over to public auction or donated to schools.

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky