Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

Poctu hejtmana Libereckého kraje letos obdrželo deset osobností, jedna z cen byla udělena in memoriam.

Více informací
Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rytí skla a broušení skla

senov

Obor vychází ze znalosti kresby a modelování reliéfu a plastiky. 

Účastníci mohou pracovat s klasickou ryteckou technikou na dané tvary, které si vyberou ze školních skladů, nebo mohou realizovat grafické listy pomocí techniky tisku ze skleněné desky tzv. „vitrografie“.

Návrhy se provádějí rytím na měděných, kamenných a diamantových kotoučcích pomocí ryteckých strojů, nebo pomocí ruční hřídele. Rytecké techniky mohou být kombinované s broušením skla a pískováním. Broušení probíhá ve vybavené dílně, kde mohou studenti kombinovat různé postupy práce na tradičních nástrojích, nebo na nástrojích diamantových. K dispozici je i pásová bruska, úhlové brusky a stojanová vrtačka.

Výchozí surovinou může být blok skla, nebo vybrané duté tvary. Je také možné využít techniky lehání a slinování skla.

V případě zájmu o techniku tavení skla do formy, musí studenti zaslat nebo přivézt hotový model a záměr je nutné nejpozději do 31. května 2010 konzultovat s odbornými učiteli v Kamenickém Šenově.

Tato konzultace je nutná i v případě techniky lehání a slinování skla.

 

Pořádající škola:

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Kamenický Šenov

English:

Glass engraving and cuttingGlass engraving and cutting (.doc, 48 kB, 2010)

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky