Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Značku Regionální produkt Český ráj získaly skleněné figurky, med a pivo

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 01. 06. 2022 11:24
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Patnáctým rokem Sdružení Český ráj certifikuje výrobky splňující stanovená hodnoticí kritéria a koordinuje projekt Regionální produkt Český ráj.  Od založení značky v roce 2007 se o její udělení ucházela již stovka zájemců. Při hodnocení produktů se zohledňuje především skutečný původ výrobku v regionu, originalita, ekologická šetrnost a podíl ruční práce.

Certifikace se konají dle zájmu výrobců, většinou na jaře a na podzim, jednou za dva roky musí nositel značky obhájit svou žádost a formou recertifikace získat značku i na další období,“ přibližuje Jitka Kořínková ze Sdružení Český ráj.

V březnu proběhlo v Turnově jarní kolo certifikace regionálních výrobků Českého ráje. „Hodnoticí komise zasedla k certifikaci z důvodu pandemie po více než dvou letech společně s žadateli u jednoho stolu. O udělení značky pro své produkty se ucházeli skláři, chovatelka včel a výrobci piva,“ říká Jitka Kořínková.

Certifikáty pak nositelům značky slavnostně předala Vladimíra Jakouběová na Staročeských trzích v Turnově v sobotu 28. května v rámci předávání osvědčení Nositel tradice.

Eva a Karel Urbanovi z Hubálova

Rodinná firma Urbanglass působí na trhu od roku 1991. Tradiční železnobrodské figurky tváří u plynového kahanu z tyčoviny výhradně českého výrobce. Vznikají postavičky a předměty nejrůznějších tvarů, barev a velikostí. Manželé se též prezentují rozsáhlými soubory betlémů ve stálých sbírkách muzeí po celé republice. Kromě figurek nejrůznějších zvířátek a postaviček, dokáží za skla vyrobit téměř cokoliv. V menším měřítku se věnují také výrobě vinutých perlí a následné tvorbě nejrůznějších šperků z nich.

Jolana Stáňová z Malé Skály

Paní Stáňová se pustila do včelaření v roce 2014 s podporou zkušeného včelaře. Spolupracuje s Lídou Vondrovou v její zahradě Bylinky z ráje na Sněhově. Zde v blízkosti levandulových záhonů založila novou včelnici. Jejími produkty jsou med, propolis a vosk. Při včelaření paní Jolana zohledňuje přirozené procesy v celoročním rytmu života včelstva. Věnuje se také vzdělávací činnosti – nabízí programy pro školy, vede včelařský kroužek a poskytuje konzultace začínajícím včelařům.

Řemeslný pivovar Lomnice nad Popelkou

První zmínky o zdejším pivovaru a sladovně se datují k roku 1462. Během třicetileté války spadal pivovar pod přímou kontrolu frýdlantského vévody Albrechta z Valdštejna, který osobně kontroloval kvalitu lomnického piva. V současné době minipivovar v Lomnici nad Popelkou od roku 2016 vaří piva nefiltrovaná a nepasterizovaná dle standardních pivovarských postupů a ze základních surovin (slad, chmel, voda, kvasnice). Vaří jak piva tradiční (ležáky), tak i speciály typu Ale, Stout či Sour. Pivovar provozuje též kamennou prodejnu, občerstvovací pivní zahrádku a také e-shop pro zákazníky z celé republiky.

S regionálními produkty se lze obvykle setkat především na trzích a jarmarcích. Můžete si na nich nejen zakoupit kvalitní výrobky, ale také se seznámit s jejich výrobci a nahlédnout do tajů výroby prostřednictvím ukázek či workshopů. Mnozí producenti nabízí také možnost exkurzí ve svých dílnách. Čím dál častěji lze regionální produkty zakoupit také v menších kamenných obchodech. Další informace se nalézají na webu www.regionalniprodukt.cz.

TZ: Sdružení Český ráj

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky