Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zimní údržba pokryje téměř dva tisíce kilometrů silnic v kraji

Mgr. Andrea Fulková

odborná zaměstnankyně

  • 04. 09. 2024 11:51
  • Doprava

Sdílet článek

Členové rady na svém včerejším jednání odsouhlasili návrh Krajské správy silnic Libereckého kraje o zimní údržbě úseků silnic II. a III. třídy. Z celkové délky 2.055 km silnic II. a III. třídy ve správě kraje nebude na celkem 57,45 km z nich zajištěna sjízdnost a schůdnost odstraňováním sněhu a náledí. Oproti uplynulému zimnímu období let 2023/2024 nedošlo k žádným změnám.

„Téměř dva tisíce kilometrů silnic, o které se stará Liberecký kraj, bude během nadcházející zimy opět silničáři udržováno. Necelých šedesát kilometrů stejně tak, jako vloni, nebude. Důvodem je jejich malý dopravní význam,“ uvedl hejtman kraje Martin Půta.

Krajská správa silnic Libereckého kraje, příspěvková organizace, projednala návrh úseků s příslušnými silničními správními úřady a místními samosprávami. Oproti zimnímu období 2023/2024 nedošlo ke změnám.

“Krajští silničáři používají tři varianty úpravy – pluhování, sůl a zdrsňovací materiály jako je drť či písek,” vysvětlil statutární náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták.
„Pro zimní údržbu jsou dostatečně vybaveni potřebnou technikou – sypači, radlicemi
a pluhy, sněhovými frézami, metači a nakladači.“

Zimní údržbou se podle pořadí důležitosti zmírňují závady vznikající povětrnostními vlivy a podmínkami za zimních situací ve sjízdnosti komunikací a ve schůdnosti místních komunikací a průjezdních úseků silnic. Zimní údržba se provádí podle plánu zimní údržby. V obvyklé zimní situaci vlastník (správce) komunikace odstraní nebo alespoň zmírní závady ve sjízdnosti (schůdnosti) komunikace v časových lhůtách stanovených plánem zimní údržby.

 

Mgr. Andrea Fulková

Oddělení tiskové a vnějších vztahů Libereckého kraje

Facebook: Libereckraj

X: Libereckykraj

Instagram: Libereckykraj

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky