Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zima v Lužických horách láká na lyže, sklo i pivo

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 11. 02. 2022 13:44
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Neobjevený klenot pohraničí, který v sobě skrývá víc, než se zdá – to jsou Lužické hory. Zdejší vrcholy, pod nimiž leží vísky plné hrázděných chalup, lákají řadu výletníků především v létě. Turistům však má tato oblast co nabídnout i uprostřed zimy. 

Pokud nastanou ideální sněhové podmínky, promění se okolí Cvikova na běžkařský ráj. V širokém okolí města se upravuje hned několik tratí, které zájemce pěknou provedou Lužickými horami.

Menší okruh o délce zhruba tři kilometry, který upoutá výhledy na vrchol Klíč i město Cvikov se nalézá na loukách pod Zeleným vrchem. Opravdovým nadšencům lze doporučit trasu vedoucí na Lužickou magistrálu. V cvikovské ulici K Rybníčku je výchozí místo pro stopu obkružující vrch Kamenitý, pokračující směrem na Milštejn až na rozcestí k Lužické magistrále.

„Mnoho milovníků běžek, ale i sjezdovek míří do Jizerských hor. Tam je ale v případě ideálního počasí doslova hlava na hlavě. Přitom stačí vyjet kousek dál a nabízí se zajímavé upravované a mnohem méně zatížené běžecké terény, právě třeba v Lužických horách,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Pro lyžařské nadšence je tu tip v podobě ski areálu Polevsko. Leží v nadmořské výšce 550 metrů nad mořem mezi vrchy Medvědím a Polevským. Vlek dopravuje lyžaře na dvě sjezdovky – 450 metrů modrou sjezdovku a 400 metrů červenou, které jsou od odpoledních hodin plně osvětleny. V areálu se nachází také malý provázkový vlek pro děti.

Zabavit se ale lze i jinak než zimními sporty. Po staletí patří k Lužickým horám sklářství. Navštívit tak lze třeba Sklářské muzeum v Novém Boru, v jehož výstavních prostorách se nachází sklo v časovém rozmezí od období baroka až po současnost. Za prohlídku ale stojí i Sklářské muzeum v Kamenickém Šenově. Stálá expozice muzea zahrnuje vývoj rytého a broušeného skla od 17. století do současnosti. Část expozice je věnována i místní sklářské škole, nejstarší škole svého druhu v Evropě.

Lužické hory jsou jako stvořené pro pěší výlety. Zimní období vyzývá k poznání jednoho z fenoménů – Pivní stezky, která propojila devět místních řemeslných pivovarů. Zavede i do vyhlášeného podniku Usedlost na Stodolci, který se pyšní svou kuchyní i speciálním pivem Stodolecký lišák. Nejeden fajnšmekr ocení speciál z Bornu v Novém Boru či z minipivovaru Helene v Kytlicích.

Pro další tipy, které nevynechat v Libereckém kraji je dobré sledovat na sociálních sítích odkaz @regionliberec a webové stránky www.liberecky-kraj.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky