Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zima v Českém ráji nabízí lyžování, bruslení i výpravu za teplem do jeskyní

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 03. 02. 2022 15:28
  • Cestovní ruch
  • Magazín

Sdílet článek

I v zimě má návštěva Českého ráje své kouzlo. Už jen obyčejná procházka spící přírodou či skalními městy nadchne, neboť umožní užít si příjemného klidu v tomto ročním období, kdy je zde méně turistů. Mimoto se v Českém ráji nabízí spousta dalších možností k zábavě, sportování i relaxaci.

„Nabídka zajímavých zimních cílů je v Českém ráji opravdu velká. A to jak těch přírodních, tak také míst, která jsou spojena se zajímavou historií, tradicemi či skvělým řemeslem,“ řekla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Za návštěvu stojí město Semily, které se rozkládá na úpatí vrchu Kozákov při soutoku řeky Jizery s Oleškou na rozmezí Podhůří Krkonoš a Českého ráje. Za příznivých sněhových podmínek jsou právě na Semilsku udržovány běžecké tratě. Přímo z města zavede sedmnáctikilometrová trasa do údolí řeky Jizery a jejího přítoku Kamenice.

Nádherným místem v Českém ráji jsou i Podtrosecká údolí, táhnoucí se okolo dominanty Českého ráje, hradu Trosky. Na jejich dně se nachází soustava osmi rybníků. Ty se v zimě stávají skvělou alternativou pro všechny milovníky bruslení v přírodě.

Pro ty, kteří si chtějí odpočinout po zimních radovánkách, jsou v Českém ráji přístupné další turistické zajímavosti. Jsou to především muzea a galerie. Nabízí se možnost návštěvy Galerie Granát s ukázkami výroby šperků z českých granátů nebo exkurze do některé z kamenářských dílen. V Železném Brodu, městě se sklářskou tradicí, se nachází Městské muzeum se dvěma stálými expozicemi – sklářskou a národopisnou.

Český ráj se může pyšnit i jednou zajímavostí: místem, kde je v zimě příjemněji než v létě. Jsou jím Bozkovské dolomitové jeskyně. Jeskyně mají celoroční provoz a oproti letním frontám není třeba na vstup čekat. Otevřeno je totiž pouze od pondělí do pátku od 9 do 15 hodin.

Pro další tipy, které nevynechat v Libereckém kraji je dobré sledovat na sociálních sítích odkaz @regionliberec a webové stránky www.liberecky-kraj.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky