Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zauhlovací věž ve Vratislavicích nad Nisou chystá ekologický Reuse den

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 15. 05. 2024 16:15
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Akci nazvanou Reuse den hostí v neděli 9. června od 14 hodin areál Zauhlovací věže ve Vratislavicích nad Nisou. Jde se o událost plnou přednášek z oblasti cirkulární ekonomiky či udržitelnosti obecně, kreativních workshopů na téma využití odpadu jako zdroje, upcyclingu či oprav nábytku nebo oděvů v rámci šicí dílny. To vše doplní swap – výměna předmětů mezi návštěvníky. 

V areálu Zauhlovací věže ve Vratislavicích nad Nisou sídlí mimo jiné i spolupořadatelská organizace Reuse dne, AvantgArt, z.s., která zde provozuje cirkulární Dílnu Zauhlovačka. 

„Myšlenkou celého našeho projektu je vytvořit ze státem chráněné kulturní památky místo pro setkávání, umění a zábavu. Věříme totiž, že památku nelze jen zrekonstruovat a oddálit tak její devastaci. Budova jako taková musí žít. Proto ji otevíráme široké veřejnosti, aby se z prostoru mohli těšit všichni, kdo dokáží ocenit jeho jedinečnost,“ uvedla Jitka Jakubičková, zakladatelka spolku AvangtArt. „Reuse den je přesně ten typ akce, se kterým bychom rádi Zauhlovačku spojili. Těší nás, že k propojení a prezentaci skvělých místních udržitelných organizací dojde právě zde.“

Akci pořádá Česká federace nábytkových bank a reuse center, z.s. (Reuse federace), která dlouhodobě cílí své aktivity směrem k vizi České republiky bez zbytečného odpadu. V roce 2024 se bude konat celkem 10 takových akcí po celé České republice. Reuse federace by ráda touto cestou ukázala všem, jak jednoduše se každý může zapojit a zasadit se o krásnější budoucnost. 

„Reuse den je jednoduše esence cirkulární ekonomiky v praxi. Svět nepotřebuje, aby pár jedinců udělalo všechno pro ochranu klimatu. Potřebujeme, aby každý z nás udělal trošku. A právě o tom, co každý z nás může udělat, je Reuse den,“ řekla Eva Štibingerová, projektová manažerka Reuse federace. 

Návštěvnícise dozvědí se o místních projektech a vyzkoušet si řadu kreativních workshopů. Zároveň budou mít unikátní příležitost nahlédnout do prostor zauhlovací a vodárenské věže a užít si swap svého nevyužitého textilu. Více je na webu https://www.facebook.com/events/449707507448777?locale=cs_CZ.

Akci pořádá Česká federace nábytkových bank a reuse center, z.s. za metodologické podpory Swap Prague, z.s. ve spolupráci se spolkem AvangtArt,za podpory České rozvojové agentury. Záštitu poskytl resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libereckého kraje.

TZ: Česká federace nábytkových bank a reuse center

  • swap-zauhlovacka-nahled (1) (.pdf)
    1 MB
    15. 05. 2024 16:24

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky