Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Žákovská soutěž Business Talent startuje v říjnu. Přihlaste svou třídu včas

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 10. 09. 2024 09:18
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Business Talent, oblíbená soutěž pro žáky osmých a devátých tříd základních škol Libereckého kraje, pokračuje letos v říjnu již čtvrtým ročníkem. Během osmi kol soutěžící seznámí s technologiemi otevřené dílny iQFABLAB a umožní provést jejich nápady na zadané téma. Tři nejlepší týmy pro svou školu opět vybojují ceny, outdoorovou kameru GoPro Hero 12, sadu Microbitů či termokameru.

„Chceme žáky základních škol Libereckého kraje nadchnout pro techniku a podnikavost. Naše soutěž je navržena tak, aby je vedla k objevování skrytých talentů,“ říká Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Organizátoři soutěže – Agentura regionálního rozvoje, Liberecký kraj a science centrum iQLANDIA připravili na říjen a listopad osm soutěžních kol pro osm základních škol, které projdou přihlašovacím sítem. Již nyní je zájem velký.

Každá z vybraných škol nominuje do svého soutěžního kola maximálně šest týmů po čtyřech soutěžích. Z každého kola vzejde vítěz postupující do finále. Přihlášku je možné podat do 15. září vyplněním formuláře. Bližší informace jsou na odkazu https://1012plus.cz/cs/projekt/zakovska-soutez-business-talent-2024.

Soutěžní kola mají podobu projektových dnů. Na začátku dostanou týmy Mystery box plný materiálu, k dispozici budou mít odborné lektory a moderní technologie otevřené dílny iQFABLAB, především hrubou dílnu, laserovou řezačku a 3D tiskárny. Rozhodnou se, co budou tvořit, připraví návrh, vyrobí prototyp a na závěr jej odprezentují odborné porotě.

„Dodnes si pamatuji, jak pro mě bylo na základní škole těžké rozmyslet si, co chci v budoucnu dělat za práci. Většina profesí se mi zdála neuchopitelná. Právě s tím chceme dnešním žákům osmiček a devítek pomoci,“ dodala Veronika Slavíková, manažerka marketingu a obchodu science centra iQLANDIA.

Soutěž Business Talent v Libereckém kraji doslova zdomácněla. V minulých ročnících soutěžící vyráběli módní doplňky, pomůcky pro hendikepované nebo výrobky z odpadu v duchu cirkulární ekonomiky. Zapojují se do ní školy i místní firmy, které pociťují nedostatek absolventů technických profesí a mají odvahu přispět k řešení tohoto problému.

„Dát mladým lidem šanci přetavit své vize do hmatatelné reality musí dávat smysl každé technologické firmě. To jsou podle mě zkušenosti, které v životě určitě ocení," potvrzuje Michal Virius, marketér jednoho z partnerů soutěže, společnosti Millenium Technologies.

Business Talent se koná pod záštitou náměstka hejtmana Libereckého kraje pro školství Jiřího Čeřovského. „Liberecký kraj dlouhodobě podporuje soutěže žáků a studentů. Soutěž Business Talent prověřuje nejen teoretické, ale i praktické dovednosti. Žáci si vyzkouší vývoj produktu, cenotvorbu i prezentaci před potenciálními zákazníky. Vnímám to jako důležitou formu propojování teoretických a praktických stránek vzdělávání,“ říká Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky