Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Základní škola Libštát bodovala na celostátním finále soutěže mladých cyklistů. Teď míří do Paříže

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 27. 06. 2024 10:26
  • Doprava
  • Školství

Sdílet článek

Na republikovém finále Dopravní soutěže mladých cyklistů v Hradci Králové úspěšně reprezentovala Liberecký kraj družstva Masarykovy základní školy Libštát. V mladší kategorii do 12 let se družstvo ve složení Kobrlová, Chuchlíková, Mazánek a Jerie, umístilo na vynikajícím druhém místě, pouhé dva body za vítěznou Základní školu Čáslav a před třetí Základní školou Opava.

Díky tomuto výkonu postupují do evropského finále dopravní cyklistické soutěže, které se uskuteční v září v Paříži.

Ve starší kategorii do 16 let vyhrálo družstvo Základní školy Kravsko z Jihomoravského kraje. Druhé místo obsadilo družstvo Základní školy Školní z Opatovic nad Labem a bronzovou medaili vybojovalo starší družstvo školy v Libštátu ve složení Srncová, Hrubá, Janata a Věrný. Obě družstva z Libštátu na soutěž připravila  učitelka Lenka Mejsnarová.

Dopravní soutěž mladých cyklistů má v České republice více než čyřicetiletou tradici. Letošního celostátního finále se zúčastnila vítězná družstva ze všech krajů Česka, celkem 112 dětí v obou věkových kategoriích. Celkově se do této soutěže každoročně zapojí přibližně 5 000 dětí z celé republiky. Soutěžní čtyřčlenná družstva jsou složená ze dvou dívek a dvou chlapců, a soutěží se ve dvou věkových kategoriích: 10 až 12 let a 12 až 16 let.

Soutěžící museli absolvovat pět hlavních disciplín: testy z pravidel silničního provozu, jízdu po dopravním hřišti, jízdu zručnosti, základy poskytování první pomoci a takzvaný labyrint, který prověřil schopnosti orientace v mapě a volbu správných dopravních řešení v simulovaném terénu.

Všechny zmíněné disciplíny měly za cíl prověřit znalosti a praktické dovednosti dětí v oblasti silničního provozu, a hlavně jejich připravenost na bezpečný pohyb v reálném dopravním prostředí. Soutěž tak nejen podporuje teoretické znalosti, ale také praktické schopnosti, které jsou klíčové pro bezpečnost mladých cyklistů na silnicích.

  • vysledkovka 2024 06 20 (.pdf)
    289 kB
    27. 06. 2024 10:41

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky