Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Žáci Obchodní akademie v České Lípě získali stříbro za svůj projekt Čerstvý vzduch z EU do OA

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 04. 2015 13:44
  • Magazín
  • Školství

Sdílet článek

Vynikající druhé místo v soutěži „Navrhni projekt“ organizovanou Ministerstvem pro místní rozvoj ČR obsadili žáci třetího ročníku Ekonomického lycea Obchodní akademie v České Lípě Jakub France, Kateřina Michlíková, Klára Smolíková a Jaroslav Špitálský se svým projektem „Čerstvý vzduch z EU do OA“.

„Žáci se se v  projektu zaměřili na využití rekuperačního systému ve škole, který by výrazně zlepšil ovzduší v celé budově. Bylo by skvělé, kdyby se jejich porotou oceňovaný nápad jednou podařilo realizovat v plné šíři na naší škole. Investiční záměr na základě jejich práce již připravujeme,“ poznamenává Rostislav Lád, ředitel Obchodní akademie v České Lípě.

„Při práci na našem projektu jsme měli možnost podrobněji se seznámit s problematikou financování projektů z evropských fondů, což považuji za velký přínos soutěže. Za druhé místo jsme šťastni i s ohledem na vynaložené úsilí, které nás příprava projektové dokumentace stála. Děkujeme panu učiteli Mgr. Leošovi Grolmusovi za směřování naší práce a za celkovou pomoc na projektu,“ popisuje aspekty soutěže i samotnou práci na projektu členka týmu Klára Smolíková.

Cílem soutěže „Navrhni projekt“ bylo zábavnou formou seznámit mladé lidi s problematikou fondů EU a kohezní politiky. Dvou až pětičlenné týmy bez rozdílu zaměření si samy zvolily téma a navrhly, jak by se evropské finance daly využít k podpoře regionu, ve kterém žijí nebo studují. Všechny soutěžní projekty musely prokázat kritéria skutečných projektových žádostí o dotace a autorům se v řadě případů opravdu podařilo přiblížit se kvalitou svých návrhů opravdovým projektovým žádostem. Regionální část soutěže „Navrhni projekt“ probíhala v termínu od 1. září 2014 do 30. listopadu 2014. Následující tři měsíce měli vítězové regionálních kol na doladění prezentace a přípravu na finále. Projekty se mohly týkat např. podnikání, dopravy, cestovního ruchu, životního prostředí či dalších skutečných oblastí podpory, a to v jednom či více regionech ČR.

„Žákům českolipské obchodní akademie moc blahopřeji. Druhé místo je v konkurenci 57 středoškolských týmů z celé republiky fantastickým umístěním a také dokazuje, že jejich prakticky půlroční práce nad rámec školních povinností měla smysl,“ konstatuje s potěšením krajská školská radní Alena Losová.

Vítězem soutěže se stal tým Gymnázia ve Stříbře s projektem parku určeného starším obyvatelům. Třetím úspěšným projektem se stal návrh „Optimalizace a modernizace učeben pro potřeby výuky staré hudby“, který vytvořily žákyně teplické konzervatoře.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky