Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

Poctu hejtmana Libereckého kraje letos obdrželo deset osobností, jedna z cen byla udělena in memoriam.

Více informací
Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Záchranné složky na Riegrovce nacvičovaly transport osob z těžce přístupného terénu

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 06. 2014 14:37
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Ve středu 11. června patřila lokalita Riegrovy stezky u Semil společnému výcviku Letecké záchranné služby Liberec a lezecké jednotky Hasičského záchranného sboru Semily. Podél  Riegrovy stezky, zejména v okolí Böhmovy vyhlídky a dále  kolem Krkavčí skály a via ferraty Vodní brána v tento den nacvičovali záchranáři transport zraněných osob a zároveň společně určovali kóty, které v budoucnu napomohou posádce záchranného vrtulníku v orientaci v uvedené oblasti.

"Impulsem pro tuto činnost byl rozbor případů z několika posledních let, při kterých záchranáři a hasiči společně zasahovali a měli problém místo události nalézt, případně se  na místo dostat či pacienta bezpečně odtransportovat." sdělil Miloš Odstrčil, vedoucí záchranář LZS Liberec.

"Dnes jsme proto vytipovali nejfrekventovanější a zároveň potencionálně nebezpečné části Riegrovy stezky a do těchto oblastí jsme se s leteckými záchranáři ZZS LK, Horské služby a záchranáři HZS s pomocí vrtulníku vydali. Provedli jsme opakované slaňování a následné transporty osob z via ferraty Vodní  brána, vyzkoušeli jsme slanění záchranářů do prostoru Böhmovy vyhlídky a následně transport ležícího pacienta v letecké záchranné síti. Těžším úkolem bylo slanění do obtížně dostupného terénu pod Krkavčí skálu a také do koryta řeky Jizery a transport osob z těchto míst." upřesnil Miloš Odstrčil.

Výcvik záchranářů v údolí Jizery však byl pouze zlomkem opatření týkajících se záchranných prací. Další etapou je označení Riegrovy stezky.

"Do letních prázdnin bude Riegrova stezka označena tzv. traumatologickými body, (upevněny budou na již existujících cedulích Naučné stezky) jejichž síť se v rámci ČR postupně rozšiřuje," dodal Miloš Odstrčil.

 Každý bod bude mít své originální číslo – označení a k tomuto číslu budou přiřazeny souřadnice. Pokud bude na Riegrově stezce nějaký zdravotní problém, požádá zdravotní operační středisko ZZS LK volajícího o upřesnění místa příhody, případně doporučí nalézt (požádat kolemjdoucího) nejbližší traumatologický bod a sdělit jeho číslo. Zdravotní operační středisko ZZS LK nebo dispečink HZS přiřadí bodu souřadnice a vyšle záchranáře či hasiče na konkrétní místo zásahu.

Více informací:      Miloš Odstrčil,

vedoucí záchranář LZS Liberec

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky