Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výlet po stopách rodu Harrachů zavede k zámku i na unikátní nádraží

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 08. 04. 2022 13:22
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Po stopách Harrachů i Jana Amose Komenského provede výlet malebnou krajinou nejvyššího českého pohoří – Krkonoš. Výletníci se dozvědí, jak se žilo v krajině pod horami a objeví i nejvýše položenou železniční stanici v Krkonoších.

„Krkonoše opouští zima a tak nastává čas vydat se na výlet po památkách i přírodních krásách jejich podhůří.  Blíží se Velikonoce, a tak kromě tradic, s nimi souvisejícími, je možné čas využít právě pro zajímavou výpravu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výlet začíná na náměstí ve Vrchlabí, kde stojí za to obhlédnout nejznámější památky, a to zámek a bývalý klášter obutých augustiniánů s klášterní zahradou. Cesta pak z náměstí pokračuje po zelené kolem valteřického koupaliště a několika křížků přes hlavní silnici až na rozcestí Valteřice. Cyklotrasa číslo 4207 pak odtamtud dovede až do Horní Branné.

Zde stojí za to nevynechat prohlídku Harrachovské hrobky a špitálu, a také památníku Jana Amose Komenského. Červeně značená cesta míří na rozcestí U lesnické naučné stezky, kde lze doporučit krátkou zacházku k rybníku U mlejna. Komu ještě zbývají síly, může si obejít i celou naučnou stezku U mlýna, která prochází okolo Martinických rybníků a seznamuje s historií a současností okolních lesů.

Do cíle na nádraží v Martinicích zbývá už jenom posledních pár kilometrů po červené trase. Před návratem zpátky autobusem do Vrchlabí stojí za návštěvu martinické nádraží s plně funkčním systémem řízení a zabezpečení provozu na železnici z poloviny minulého století.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky