Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vodou ze studánky pod Lemberkem léčila Zdislava nemocné. Dnes nese její jméno

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 29. 01. 2021 13:04
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Ticho a  klid všude vůkol – taková je krajina v zimě. Pokojnou atmosféru s křupáním sněhu pod podrážkami bot si lze vychutnat při nenáročné procházce ke Zdislavině studánce pod zámkem Lemberk. Studánka nese jméno podle světice, šlechetné hradní paní, šlechtičny a matky, která žila na Lemberku ve 13. století.

Manželka Havla z Lemberka se natrvalo zapsala do historie zdejšího kraje svou dobročinností a schopností uzdravovat duši i tělo, kterou během svého krátkého života využívala ve své obětavé a vyčerpávající službě chudým a nemocným. Své pacienty léčila údajně i vodou ze zmíněné studánky, kterou podle pověsti sama objevila pod Lemberkem.

„Svatá Zdislava je patronkou našeho kraje. Její historický odkaz je důležití, a proto je dobré její osobnost poznat blíž. S jejím jménem se pojí nejen tato studánka, ale i zámek Lemberk a také Jablonné v Podještědí a jeho široké okolí,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Pro toho, kdo zvolí pěší variantu z centra nedalekého městečka Jablonné v Podještědí, cesta ke studánce přinese příjemný zážitek. Zelená turistická značka nasměruje na cestičku, procházející z východní strany kolem baziliky sv. Vavřince a sv. Zdislavy; v ní se ostatky svaté Zdislavy nalézají. Cesta nejprve provede částí města zvanou Markvartice, v níž mnohá stavení tvoří starodávné dřevěné roubenky. Posléze se naskytne  pohled na rozlehlou hladinu rybníka, lemovaného lesy v podzámčí. Působivá scenérie poutníky provází po celou dobu, kdy postupují po pravém břehu rybníka směrem k Lemberku.

Zhruba po půl hodině od začátku pěšího putování dřevěné ukazatele na úpatí kopce zvaného Krutina turisty ujistí, že jsou u cíle a pokud se nevydají prudce stoupající alejí směrem k zámku Lemberk, ocitnou se po dvou stech metrech u očekávaného pramene.

Zdislavin pramen původně vytékal z místa u skalního výklenku, v němž je dnes umístěna soška této světice. Na konci 19. století byl potrubím v cestě sveden do Panenského potoka. Z příchozí cesty k němu vedou pískovcové schody. Je tu stále jako vzpomínka na Zdislavu, ale také jako útočiště unavených turistů, kteří si mohou odpočinout na jedné z laviček krytých klasicistním glorietem a zaposlouchat se do zpěvu vytékající vody.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky