Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Velvyslankyně Norského království se setkala s hejtmanem kraje, společně zahájili konferenci „Tvoříme klima pro budoucnost“

Mgr. Fulková Andrea

tiskový mluvčí

  • 27. 01. 2016 15:31
  • Rozvoj

Sdílet článek

Během dvoudenní návštěvy Libereckého kraje se velvyslankyně Norského království v ČR Siri Ellen Sletner setkala s hejtmanem Martinem Půtou. V rámci jednání diskutovali o čerpání dotací pro Liberecký kraj z Norských fondů i o aktuální ekonomické a politické situaci regionu. Norská velvyslankyně v rámci své první návštěvy kraje rovněž navštívila Technickou univerzitu Liberec, Krkonošské muzeum v Jilemnici nebo pivovar Svijany.

„S velvyslankyní Norského království jsme našli jistou podobnost našeho kraje a její země, a to zejména v přímé provázanosti regionů na jedno výrobní odvětví, říká hejtman Půta. Zatímco Norsko je ekonomicky závislé na ropném průmyslu, Liberecký kraj je podle Martina Půty až nezdravě svázán s průmyslem automobilovým. „I proto se snažíme podporovat potenciál těch firem, které vyvíjejí své technologie ve spolupráci s Technickou univerzitou Liberec,“ doplňuje hejtman.

Na setkání hejtmana a velvyslankyně také zazněly zkušenosti obou stran s opakujícími se povodněmi a s postupem při následné obnově poškozené infrastruktury, nebo o čerpání Libereckého kraje z programů Norských fondů. „Její excelence Sletner se na krátké schůzce rovněž pozitivně vyjádřila k projektům, které byly z Norských fondů v našem kraji realizovány. Také zmínila, že letos budou stanoveny nové podmínky pro čerpání financí z Norských fondů na dalších sedm let,“ upřesňuje hejtman Půta.

Po zajímavém setkání hejtman a velvyslankyně společně zahájili konferenci „Tvoříme klima pro budoucnost“, kterou pořádala CI2, o.p.s. v rámci projektu „Zvyšování povědomí o adaptačních opatřeních na změnu klimatu v prostředí českých měst s využitím norských zkušeností“.

Z Norských fondů bylo v letech 2004-2009 financováno celkem šest projektů za téměř 2.800.000 Eur, mezi nimi např. oprava oranžerie na zámku Sychrov, rekonstrukce radnice ve Frýdlantě nebo obnova židovské synagogy v Turnově.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky