Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Velikonoce na hradech a zámcích: vajíčka, perníčky a Clam-Gallasové

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 03. 04. 2023 16:41
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků jsou Velikonoce. Je to čas radosti a oslav, který si každý rok připomínají lidé po celém světě. V Libereckém kraji si lze o Velikonocích užít sváteční náladu na hradech a zámcích, které jsou ve správě Národního památkového ústavu.

„Lidé využívají volna o Velikonocích také k nejrůznějším výletům. A právě spojení návštěvy památek s poznáním velikonočních tradic je tím zajímavým, co v prvních jarních dnech návštěvníky na hrady v regionu láká. I letos bude návštěva určitě vysoká,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje. Na Grabštejně oslavy chystají od 8. do 10. dubna. Návštěvníky čeká velikonoční výzdoba prohlídkového okruhu s kaplí svaté Barbory a výtvarné dílny s malováním vajíček, perníčků, a výrobou jarních dekorací. Hrad bude otevřen i na Velikonoční pondělí.

Na Bezdězu si návštěvníci budou moci 15. a 16. dubna prohlédnout dřevořezby z křížové cesty, které se ztratily v druhé polovině 20. století z kapliček a později na hradě z purkrabství. Jde o číslo III –  Ježíš klesá pod křížem poprvé, číslo V – Šimon Kyrenský pomáhá Ježíši nést kříž a číslo XIV – Tělo Kristovo je kladeno do hrobu. Tři vrácené výjevy z ukřižování Ježíše Krista byly nákladně zrestaurovány a vloženy do původních rámů ze 17 století.

Státní zámek Lemberk pořádá od 6. do 10. dubna speciální prohlídky velikonočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple. Velikonoční slavení a zvyky šlechty v období mezi 20. a 30. lety minulého století přiblíží průvodce. Mezi prvním a šestnáctým dubnem se pak uskuteční prohlídky velikonočně vyzdobených interiérů zimního okruhu na zámku v Zákupech.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky