Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Severočeském muzeu představí výslednou podobu obnovy parku

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 26. 10. 2023 14:20
  • Kultura

Sdílet článek

Obnovou projde park, který obklopuje Severočeské muzeum v Liberci. Projekt doznal finálních úprav a veřejné seznámení s jeho výslednou podobou se uskuteční 2. listopadu od 16 hodin v audiovizuálním sále muzea.

„Severočeské muzeum prošlo v minulých letech z velké části náročnou rekonstrukcí. K nádherné budově patří také památkově chráněný park, který si zaslouží tomu odpovídající péči. Proto jsme oslovili jeden z nejlepších ateliérů nejen v České republice, ale i z hlediska evropského, a sice Ateliér Krejčiříkovi. Mají za sebou takové práce, jakými jsou revitalizace Lednicko-valtického areálu nebo zahrady barokního špitálu na Kuksu,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje. „Samozřejmě jsme si vědomi hodnoty této části města, která patří k nejkrásnějším. Tomu odpovídala i pečlivost, s jakou jsme k obnově přistoupili.

Úpravy parku, na něž je již vydáno stavební povolení, zkonzultovali a odsouhlasili památkáři, diskutovala o nich a podpořila je také liberecká Kancelář architektury města a Rada architektů, stejně jako řada odborníků z oblasti krajinné architektury, dendrologie a historie architektury. Projekt se hlásí k odkazu rakouského urbanisty, architekta Camilla Sitte, který navrhoval zahradní město, takzvané Lidové sady. „Jde o významnou akci, protože v Liberci nebyl v poslední době obnoven žádný historicky komponovaný městský park. Po úpravách dojde třeba k efektivnějšímu hospodaření s dešťovou vodou, která teď společně se štěrkem bez využití stéká do kanalizace. Nový park budeme také moci využít pro venkovní výstavy, abychom se přiblížili i těm lidem, kteří třeba do muzeí nechodí,“ doplnil ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek. 

Termín, kdy dojde k obnově parku, není v tuto chvíli daný. Liberecký kraj se bude ucházet o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky