V Libereckém kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina
- 22. 06. 2017 15:52
- Životní prostředí
V Libereckém kraji se dnes již poosmé soutěžilo o značku Regionální potravina. Řada oceněných výrobků má osm nových přírůstků. O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se ucházelo celkem 80 produktů od 29 výrobců. Nejvíce přihlášených výrobků bylo v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.
První letní den přinesl štěstí dalším osmi výrobkům. Vybrat vítěze z tak velkého počtu nebylo vůbec jednoduché. Zvítězit totiž může v každé z devíti kategorií pouze jeden. Výrobky hodnotila sedmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Už poosmé získávají ocenění Regionální potravina nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
Obliba značky Regionální potravina stoupá. U výrobců i samotných spotřebitelů. Počet letos přihlášených výrobců i výrobků v Libereckém kraji je toho důkazem. Celkem bylo přihlášeno 80 produktů od 29 výrobců. Na rozdíl od loňského roku, kdy byl největší zájem o kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas, letos vévodila kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje s počtem 24 výrobků.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Libereckého kraje 2017 těmto výrobkům:
| Kategorie: | Výrobek a výrobce: |
1. | Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas | ĎÁBELSKÝ MLS PODKRKONOŠSKÁ UZENINA S.R.O. |
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | STAROČESKÁ KLOBÁSA KAREL KLOUČEK ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ S.R.O. |
3. | Sýry včetně tvarohu | POMAZÁNKA ČESNEKOVÁ ZEMĚDĚLSKÁ FARMA K.E.K., S.R.O. |
4. | Mléčné výrobky ostatní | BIO JOGURTOVÉ KOZÍ MLÉKO NEOCHUCENÉ JOSEF PULÍČEK, PĚNČÍN |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | ŽITNÝ CHLÉB BIO CELOZRNNÝ COOL FOOD S.R.O. |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | BEZ OCENĚNÍ |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | ALBRECHT 12 KATEŘINA TERRA FELIX S.R.O. |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | SAMIR KYSANÉ ZELÍ VE SLANÉM NÁLEVU SAMIR KYSANÉ ZELÍ S.R.O. |
9. | Ostatní | KARAMEL POLEVA 400g RADKA MAYEROVÁ, LIBEREC |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Vladimíra Pachlová - Regionální agrární rada Libereckého kraje
Mobil: +420 774 440 567
E-mail: info@apic.cz