Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Českých Budějovicích zasedala Komise pro regionální rozvoj a evropské záležitosti Rady AK ČR

Ing. Ledecká Jana

  • 01. 03. 2011 10:15
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Ve čtvrtek 24. února 2011 se uskutečnilo v Jihočeském kraji již 8. zasedání Komise pro regionální rozvoj a evropské záležitosti Rady Asociace krajů ČR. Hlavním tématem mimo jiné byla opět problematika uplatňování kohezní politiky po roce 2013 a problematika operačních programů.
 
Náměstek hejtmana Libereckého kraje a zároveň předseda Komise RNDr. Vít Příkaský informoval členy Komise o aktuální situaci v Operačním programu vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK).
 
Ministerstvo školství navrhlo změnu v OP VK, protože ustoupilo od realizace individuálního národního projektu v oblasti 3.1 – Podpora individuálního vzdělávání občanů kvůli obtížím se spuštěním projektu,“ uvedl Příkaský. Disponibilní prostředky ve výši 2,5 mld. Kč by měly být přesunuty v objemu 1,5 mld. Kč do nově vytvořené oblasti podpory 1.5 – Zlepšování podmínek pro vzdělávání na středních školách, tzv. šablony pro střední školy a na navýšení Globálních grantů OP VK v oblasti podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání o 1 mld. Kč.
 
„Monitorovací výbor schválil v prosinci přesun uvedených prostředků do Prioritní osy 1, který musí být ještě odsouhlasen Evropskou komisí. Nicméně pro rozdělení těchto prostředků do oblasti podpory 1.5 (SŠ) a případného posílení stávající oblasti podpory 1.1 z nečerpaného individuálního projektu, monitorovací výbor odsouhlasil vytvoření pracovní skupiny složené ze zástupců krajů, která o tomto rozdělení jednala 28.2.2011,“ doplnil Vít Příkaský. Komise pro regionální rozvoj a evropské záležitosti přijala usnesení, kterým souhlasí s přesunem 1,5 mld. Kč do šablon pro střední školy za podmínky přesunu minimálně 1 mld. Kč do Globálních grantů OP VK.
 
„Dalším problematickým místem globálních grantů je zpožděné proplácení souhrnných žádostí o platbu krajům, které by mohlo v důsledku vést k zastavení financování grantových projektů konečným příjemcům. Z toho důvodu Komise doporučila Radě AK ČR vyzvat Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy k proplacení všech předložených souhrnných žádostí o platbu,“ objasnil Příkaský.
 
Dále náměstek Příkaský informoval o možnosti změny financování projektů krajů v rámci Integrovaného operačního programu Technologická centra.
 
„Komise požádala Řídící orgán Integrovaného operačního programu o úpravu způsobu financování projektů, které budou pro rozpočty krajů finančně velmi náročné. Kraje musí nejdříve předfinancovat projekt z vlastních zdrojů a čekají na proplacení dotace v řádu měsíců. Řídící orgán IOP této žádosti vyhověl a navrhl postup úprav celého systému financování tak, aby byla doba mezi vynaložením finančních prostředků a jejich proplacením zkrácena na dva týdny. Takto navržený postup výrazně usnadní krajům profinancování těchto projektů,“ uzavřel Příkaský.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky