Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

U Červeného rybníku se bojovalo za Napoleona

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 05. 09. 2024 13:50
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Zajímavé místo s ještě zajímavějším názvem – to je Červený rybník, jenž leží v osadě Pihel asi tři sta metrů východně od hlavní silnice z České Lípy do Nového Boru. Jeho jméno bylo odvozeno od červenohnědého zbarvení vody, pocházející z přilehlých rašelinišť. Z rybníka vytéká Pihelský potok, ústící o pár kilometrů dále pod Pihelským vrchem do Dobranovského potoka.

„Jedná se o jedno z těch míst, o kterých se moc neví. Je to dobrý tip na výlet pro ty, kteří rádi objevují nová místa,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Rybník je zmiňován už v 16. století a od poloviny 18. století patřil novozámecké vrchnosti. Za napoleonských válek 20. srpna 1813 došlo v jeho blízkosti ke střetnutí pruských jezdců s patrolou rakouských husarů, v němž byl zastřelen Jean Henri de Valmont, pohřbený na východní straně Chotovického vrchu.

V blízkosti Červeného rybníka kdysi ležel i největší z pihelských rybníků, nazývaný Zippelteich, který byl na počátku 19. století vysušen a přeměněn na louky. V bouřlivém roce 1848 se na těchto loukách konaly velké manévry národních gard z celého sloupského panství.

Také Červený rybník byl ve druhé polovině 19. století zrušen, ale v pozdější době byl opět obnoven zatopením vytěženého rašeliniště. Dnes na jeho hladině rostou lekníny a v okolních mokřinách se vyskytují i vzácnější rostliny, jako například ďáblík bahenní nebo rdest alpský. Travnaté břehy a řídké lesíky vytváří v létě příjemné prostředí ke koupání.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky