Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Studenty frýdlantské hospodářské a zemědělské školy podporuje společnost ZOD Brniště stipendijním programem

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 03. 09. 2015 11:13
  • Magazín
  • Školství

Sdílet článek

ZOD Brniště se začátkem školního roku zahájil pro žáky Střední školy hospodářské a lesnické ve Frýdlantu stipendijní program. Žáci podporovaných oborů mohou získat zajímavou finanční odměnu a absolvovat praxi v jednom z nejlepších zemědělských podniků v ČR. 

Stipendijní program ZOD Brniště pro školní rok 2015/2016 je dosud málo obvyklým příkladem spolupráce soukromého zemědělského podniku a krajem zřizované střední školy. Cílem spolupráce je zvýšení atraktivity zemědělských oborů v nabídce školy. Program podporuje studijní obory „Agropodnikání“ a „Farmář“a jeho náklady budou plně pokryty ze strany společnosti ZOD Brniště. 

„Přístup ZOD Brniště může být vzorem spolupráce firem a středních škol a bylo by skvělé, kdyby inspirovalo i další podnikatelské subjekty. Moc si jejich přístupu vážím a pevně doufám, že to přinese výsledky a zvýší se o podporované obory zájem. Zároveň se třeba přidají i další školy a firmy,“ uvedla radní pro školství Libereckého kraje Alena Losová. 

Výše příspěvků do stipendijního programu ZOD Brniště pro rok 2015/2016:

Agropodnikání     
motivační    250,- měsíčně
prospěchové    1000,- pololetí

Zemědělec - farmář     
motivační    250,- /měsíčně
prospěchové    1000,- / pololetí

Součástí dohody se školou je nejen stipendium, ale i spolupráce ZOD na při náborových akcích školy a účast společnosti na společenských a vzdělávacích akcích pořádaných školou. 

ZOD Brniště bude také prostřednictvím svého Podralského nadačního fondu ZOD rozšiřovat svůj úspěšný vzdělávací program „Zemědělství žije“ i pro 7. a 8. třídy základních škol jako náborovou aktivitu školy. V jednání je i vytvoření speciální verze programu pro žáky středních odborných škol zemědělského zaměření.

Dohoda se školou je dalším výsledkem dlouhodobé snahy ZOD Brniště o zlepšení image zemědělství jako atraktivního oboru s jistým a stabilním pracovním uplatněním. V rámci tohoto úsilí ZOD Brniště spolupracuje i se Zemědělským svazem ČR Praha a odvětvovými organizacemi Libereckého kraje.

Pozitivním příkladem spolupráce soukromého zemědělského subjektu s Krajským úřadem Libereckého kraje je i dohoda o zařazení oborů 41-41-M/01 Agropodnikání a 41-51-H/01 Zemědělec-farmář do Stipendijního programu kraje pro žáky středních škol zřizovaných Libereckým krajem v příštím školním roce. Dohoda podléhá schválení radou Libereckého kraje a podle ní budou ZOD Brniště a Liberecký kraj přispívat na pokrytí nákladů stipendijního programu od roku 2016/2017 v poměru 50-50.

ZOD Brniště a.s. z okresu Česká Lípa patří mezi nejmodernější a nejúspěšnější zemědělsko-potravinářské podniky v České republice. Zabývá se rostlinnou i živočišnou výrobou, hospodaří celkem na 2500 ha. Je největším českým chovatelem krůt, má vynikající výsledky v chovu mléčného skotu a produkci mléka. Významnou součástí aktivit ZOD je i zpracování a distribuce krůtího masa prostřednictvím dceřiné firmy PROMINENT CZ. 

Produkční i ekonomické výsledky ZOD Brniště mají dlouhodobě stoupající tendenci. Pro firmu pracuje přes 150 lidí a ZOD Brniště tak patří je k významným zaměstnavatelům v okrese Česká Lípa. 

 

TZ ZOD Brniště

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky