Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Soutěž pro předškoláky a školáky na téma Křišťálové údolí zná vítěze

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 24. 03. 2022 15:23
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Výtvarná soutěž pro žáky mateřských a základních škol na téma Křišťálové údolí u příležitosti konání 21. ročníku veletrhu cestovního ruchu Euroregion Tour, kterou vyhlásil v únoru Liberecký kraj, zná své vítěze.

„Snažíme se, aby obyvatelé Libereckého kraje přijali sklářská, bižuterní a kamenářská témata jako součást své identity a jako něco, na co mohou být hrdí. Samozřejmě nejlepší je začít s osvětou u dětí, ukazovat jim pestrost a výjimečnost těchto oborů a časem je třeba i získat pro profese s nimi souvisejícími. Víme však, že je to běh na dlouhou trať. Součástí této naší snahy je třeba právě i tato soutěž,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Křišťálové údolí je oblast, kde se sklo a šperky vyrábějí už po několik staletí. Živá současnost téhle tradice je ale nejen ve výrobcích, obdivovat lze i samotný tvůrčí proces, která se mnohde příliš neliší od té před sto lety. Rozsah nabídky na takto malém území je celosvětově unikátní.

V Křišťálovém údolí se rodí obří světelné instalace pro významné budovy celého světa, šperky pro kolekce světových návrhářů, ale i skleničky pro každou domácnost. V některých zapojených subjektech si lze dokonce vyzkoušet řemeslo na vlastní kůži. Seznam skláren, ateliérů, muzeí a škol je k vidění na webu www.crystalvalley.cz.

Celkem se soutěže zúčastnilo 11 mateřských, základních a uměleckých škol a sešlo se 122 jedinečných a velmi povedených výkresů a výtvarných děl.

Kategorie do 6 let

1. místo Slunce – Enerlen Tsogoo, Eliška Růžičková, MŠ Severní 2214, Česká Lípa 

2. místo Miska a váza z broušeného skla – třída Motýlků, MŠ Nové Město pod Smrkem 

3. místo Korále pro princeznu – Klára a Zuzana Dedecius, Josef Tesař, Michaela Eichlerová, Annabella Šimůnková,  MŠ Nové Město pod Smrkem 

Kategorie do 11 let 

1. místo Vitráže Srdcové pole, Šnečí louka, V lese – Rozárka Dvořáková, Kristýna Pelantová, Eliška Kalinová, ZŠ a MŠ Stráž nad Nisou 

2. místo Chalupa v Kamenickém Šenově – Patricie Udeaja, ZŠ Kamenický Šenov 

3. místo Závěs křišťálů – Dorota Hrubešová, ZŠ Turnov, 28. října 18 

Speciální cena: Leporelo Křišťálového údolí – žáci 5. A, ZŠ a MŠ Kamenický Šenov 

Kategorie do 15 let 

1. místo Skleněná židle od Eliase Palmeho – Tereza Loclová, ZŠ Kamenický Šenov 

              Vytváření skla - Nancy Makulová, ZŠ Kamenický Šenov 

2. místo Korálky – Běla Sládková, ZŠ Skálova 600, Turnov 

3. místo Váza - Lucie Görnerová, ZŠ Náměstí Míru 128, Nový Bor 

              Na Tělo – Hedvika Blechová, ZŠ Náměstí Míru 128, Nový Bor 

Speciální cena: Skleničky a poháry z Křišťálového údolí – Květoslav Kadeřávek, Kristýna Čápová, Markéta Savická, Alena Dědková, Nela Seidelová, Nela Dostálová, ZŠ a MŠ Mníšek u Liberce

Veškeré odevzdané soutěžní výkresy si bude možné prohlédnout v rámci veletrhu Euroregion Tour 2022 v Jablonci nad Nisou ve dnech 1. až 2. dubna. Více informací o samotném veletrhu se nalézá na webu https://www.kulturajablonec.cz/akce/euroregion-tour-2022/.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky