Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Službu TvůjBus si cestující oblíbili. Liberecký kraj řeší zpoplatnění

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 17. 10. 2024 12:54
  • Doprava

Sdílet článek

Od pondělí 2. září fungují mezi Novým Městem pod Smrkem a Jindřichovicemi pod Smrkem tzv. taxibusy v rámci služby TvůjBus. Jde o druh poptávkové dopravy, která umožňuje operativně a flexibilně zajišťovat dopravní obslužnostech v místech a časech, kde nabídka pravidelné veřejné dopravy není příliš efektivní. Od října je služba zpoplatněna.

„Cílem pilotního provozu je ověřit v praxi zájem cestujících o službu flexibilní poptávkové dopravy a současně ověřit používané technologie a vylepšit je před dalším rozvojem takové dopravy v kraji,“ přibližuje Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pověřený řízením resortu dopravy. „Lokalitu mezi Novým Městem a Jindřichovicemi jsme vybrali, protože patří z hlediska přepravní poptávky mezi ty slabší, ale současně tu existuje dostatečný potenciál pro operativní poptávkovou dopravu.“  To potvrzují i první statistiky. Za měsíc září bylo přepraveno během 307 jízd celkem 557 cestujících.

V září byla služba v provozu pro cestující zdarma. Od října je zpoplatněna paušální platbou 20 Kč při platbě u řidiče (resp. 10 Kč v případě zlevněného jízdného), resp. v aplikaci TvůjBus 14 Kč (zlevněné jízdné 7 Kč). „Cílem je plnohodnotná integrace do IDOL, ale to zatím není z různých důvodů možné, a proto je nyní služba zpoplatněna v cenové úrovni jednozónové jízdenky,“ přibližuje Otto Pospíšil, jednatel spol. KORID LK. Nová legislativa zahrnující poptávkovou dopravu jako jednu ze služeb veřejné dopravy bude účinná až od 1. července 2025. „My tento čas ve spolupráci s dodavateli chceme využít, abychom připravili aplikaci pro budoucí integraci do IDOL. Již nyní ale cestující s již zakoupenou jízdenkou IDOL mohou využít službu bezplatně,“ dodává Pospíšil. Kraj tím chce podpořit zejména cestující, kteří mají časové nebo síťové jízdné.

Mám velkou radost, že si cestující novou dopravní služby oblíbili a využívají ji. Zavádění nových technologií a postupů se bohužel někdy neobejde bez drobných komplikací. V tomto případě mělo platební rozhraní obchodních platforem (Google, iOS) problém s odchodem zákazníků při placení mimo aplikaci. Situaci nám také komplikuje chyba na straně společnosti Apple a laxní zákaznická podpora. Každopádně jsme neotáleli a během dvou týdnů jsme mezi tím připravili update aplikace, který zlepšuje uživatelskou přívětivost, přináší lepší kombinatoriku placení jízdného za sedadla, pasažéry, zóny a slevy. Zároveň je již teď platforma připravena na změnu legislativy včetně integrace systémů, na kterých běží dnešní IDOL (například real-time ověřování platnosti kuponu). Aktuálně na každý měsíc připravujeme nové funkcionality,“ říká Dominik Janík, CEO společnosti CITYA.

A co přinesou další měsíce? Pilotní provoz v relaci Nové Město pod Smrkem – Jindřichovice pod Smrkem bude fungovat až do 31. srpna 2025. Za rok provozu předpokládá Liberecký kraj náklady ve výši 2,6 mil. Kč (z toho 2,2 mil. Kč za vlastní provoz a 420 tis. za provoz SW společností CITYA). Během tohoto roku společnost KORID LK ve spolupráci se společností CITYA mobility připraví další lokality, kde by tento systém dopravy mohl být zaveden.

TZ ve spolupráci se společností KORID LK 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky