Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Slovenští filmaři natáčeli v kraji. Zaujaly je perličky, nevynechali ani Ještěd

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 09. 05. 2023 09:38
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Záběry k chystanému televiznímu seriálu gastro cestopisů Chutné Česko natáčel v Libereckém kraji štáb slovenské televize TA3. Diváci se prostřednictvím televizní série seznámí s historickými památkami, přírodními krásami, kulturními skvosty, tradicemi i gastronomickými specialitami České republiky.

„Sousedé jsou pro nás nejpravděpodobnější návštěvníci. Tak jako řada z nás ráda a často navštěvuje Slovensko, rádi bychom, aby Slováci mířili nejen těsně za hranice, tedy na Moravu, ale právě k nám, do Libereckého kraje. A představit atraktivní nabídku našeho kraje v celostátní slovenské televizi, to příležitost, kterou jsme rádi využili,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

O vaření tradičního krkonošského pokrmu se postaral michelinský kuchař Richard Fuchs, který aktuálně působí v OREA Resortu Sklář v Harrachově. Při návštěvě Krkonoš filmaři neopomněli ani návštěvu rodinného podniku perličkových ozdob Rautis; v roce 2020 byl způsob, jakým se ozdoby vyrábějí, zapsán na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Slovenští diváci nebudou ochuzeni ani o vložku historické památky. Hrad a zámek Frýdlant je jedním z nejnavštěvovanějších historických objektů v České republice. V Severočeském muzeu si budou moci diváci virtuálně prohlédnout expozici Krása a užitek, která čítá řadu předmětů souvisejících se stolováním z celé Evropy. Jednou z nejzajímavějších je nápojová souprava Splendid, kterou dostala Alžběta II. jako svatební dar od Klementa Gottwalda.

Štáb přijal pozvánku také od skláře Jiřího Pačinka, který je provedl sklářskou hutí, křišťálovou galerií a v neposlední řadě i soukromou galerií. Slovenské natáčení vyvrcholilo na v horském hotelu na Ještědu, kde se uskutečnily ochutnávka místní kuchyně a prohlídka unikátních pokojů.

To nejlepší z Libereckého kraje budou moci poznat obyvatelé Slovenska již v červnu.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky