Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

SVÍTÍME ŽLUTĚ, PROTOŽE EDUCA WEEK LIBEREC | týden vzdělání a práce v Libereckém kraji | 7. - 13. 10. 2024

Více informací
Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Silnice do Frýdlantu bude bezpečnější. Hejtman požadoval práce mimo dopravní špičku i o víkendu

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 08. 10. 2024 12:06
  • Doprava

Sdílet článek

Bezpečnější jízda v dešti a při oblevách. Takový je cíl úprav, kterými projde v nejbližších dnech silnice I/13 z Liberce na Frýdlant. Cestáři tu budou rypadly strhávat krajnice a hloubit příkopy, které účinně odvedou vodu z povrchu vozovky. Liberecký kraj požadoval, aby práce na silnici ovlivňovaly řidiče co nejméně. Hejtman Martin Půta upozornil Ředitelství silnic a dálnic s. p. (ŘSD) a SILNICE LK a. s., které budou práce provádět, na nevhodný způsob plánování silničních prací a špatnou koordinaci v oblasti dopravy v rámci Frýdlantského výběžku. Hejtman také požadoval, aby všechny cestářské práce trvaly co nejméně a pokračovaly i o víkendu.

„Při nedávných deštích, které Frýdlantsko během zářijové velké vody postihly, se ukázalo, že příkopy podél této silnice jsou nedostatečně hluboké a voda se tak vylévala přes krajnice přímo na vozovku. Tomu je potřeba do budoucna zamezit. Rád bych všechny řidiče požádal o trpělivost a pochopení s dočasnou úpravou provozu,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Pracovat se bude postupně po stometrových úsecích na trase mezi Albrechticemi a Dětřichovem. Provoz bude sveden vždy do jednoho jízdního pruhu a dopravu budou během pracovní doby kyvadlově řídit samotní silničáři. Na rozdíl od semaforu umožní toto řešení řidičům plynulejší průjezd. Odborní pracovníci mohou pružně reagovat na dopravní situaci a upravovat intervaly podle toho, ve kterém směru zrovna provoz zhoustne.

Práce potrvají od 10. do 31. října. Od pondělí do pátku to bude od 8 do 14 hodin, o sobotách od 8 do 18 hodin. „Netěší mne, že se tyto práce provádějí v době, kdy je silnice přes Albrechtický kopec jediným spojením Frýdlantska s okolním krajem. Snažil jsem se za krajskou samosprávu vyjednat práci v takovém rozsahu, aby co nejméně zasáhly řidiče. Věřím, že takovým nešťastným souběhům omezení již nebude v novém volebním období v resortu dopravy docházet,“ zkonstatoval hejtman Martin Půta, který již jednou Ředitelství silnic a dálnic v srpnu tohoto roku kritizoval za nevhodně načasovanou opravu silnice I/13 u Dětřichova, od které nakonec ŘSD po hejtmanově reakci upustilo.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky