Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sdružení Český ráj vybízí k pouti po stopách Albrechta z Valdštejna

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 29. 07. 2024 16:00
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Garantem hry s názvem Po stopách Albrechta z Valdštejna je již několik let Sdružení Český ráj. Zájemcům tak umožňuje seznámit se poutavým způsbem s historií tamního regionu.

„Pro turisty je připravena brožura s popisem jednotlivých zapojených míst napříč regiony, dále mapa putování na sbírání razítek, a odměny – pamětní mince a Valdštejnův blok s tužkou,“ uvedla Lenka Bevilaqua ze Sdružení Český ráj.

Zábavnou formou poznávají účastníci dějiny spojené s dobou Albrechta z Valdštejna. Za návštěvu hradů, zámků, měst či jiných zajímavých lokalit shromažďují razítka, za která obdrží na výdejních místech označených na mapě logem Albrechta z Valdštejna tematické odměny. „Za tři razítka ze tří různých objektů získají nejdříve pamětní minci putování, za šest razítek celkem dostanou Valdštejnův blok a tužku. Odměny si mohou vyzvednout na razítkovacích místech označených na mapě logem Albrechta z Valdštejna. Zapojené objekty najdou na různých místech regionu, a také mimo turistickou oblast Český ráj,“ upřesnila Bevilaqua.

V Jičíně, hlavním sídle Albrechta z Valdštejna, stojí za návštěvu Valdštejnská lodžie. Za hezkého počasí k ní příchozí dojdou z centra města příjemnou procházkou lipovou alejí a odměnou jim bude zajímavá nabídka doplňkových programů. „Na náměstí v jičínském městském informačním centru vždy ochotně poradí, co je ve městě nového. Hned naproti íčku láká k návštěvě Valdštejnovo muzeum a mincovna s drobným občerstvením, na dvorku je malá útulná kavárna a na ochozu jičínský mini orloj,“ doplnila Lenka Bevilaqua.

Poblíž pohádkového města se rozprostírá Novopacko, které je spojeno s drahými kameny, pak jsou tu zámek a muzeum v Lomnici nad Popelkou, zámek Dětenice spolu s místním pivovarem a středověkou krčmou. Kousek od Turnova, srdce Českého ráje, leží zámky Hrubý Rohozec, Sychrov a Svijany. Nedaleko odtud čeká na návštěvu také zámek Mnichovo Hradiště se spoustou historických zajímavostí a s okouzlující zahradou. Zde v kapli sv. Anny se nachází také hrobka s ostatky vévody z Valdštejna.

Další zajímavá místa se nalézají za hranicemi Českého ráje: hrad Bezděz, zámek Doksy, hrad Grabštejn, zámek Lemberk, hrad a zámek Frýdlant. Z měst potom Liberec, Česká Lípa a Cheb, kde byl Albrecht z Valdštejna v roce 1634 zavražděn (letos je tomu již 390 let). V Praze je od letošního jara mezi zapojenými místy možné zavítat do Valdštejnského paláce, který je obklopený malebnou zahradou.

Koho lákají hory, nalezne v Krkonoších hned několik půvabných míst spojených právě s Valdštejnem: Krkonošské muzeum ve Vrchlabí, Františkánský klášter v Hostinném nebo zámek v Horní Branné.

„Veškeré podklady pro hru najdou návštěvníci na webových stránkách www.albrechtzvaldstejna.cz. Mohou sledovat také facebookový profil @postopachalbrechta,“ uzavřela Lenka Bevilaqua.

TZ: Sdružení Český ráj

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky