Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rytířské dopravní BESIP hrátky proběhly tentokrát ve Frýdlantu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 09. 08. 2018 00:00
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Poslední červencovou sobotu se na dopravním hřišti ve Frýdlantu konala celostátní zážitková soutěž dětí devíti dětských domovů Rytířské dopravní BESIP hrátky. Letos se nesly v duchu hesla Rytířů silnic „Každé dítě si zaslouží zažít úspěch“. S podporou ministerstva dopravy, města Frýdlant a pod záštitou náměstka hejtmana Libereckého kraje Petra Tulpy proběhl její pátý ročník. První místo patřilo týmu DD Nepomuk s názvem Nepomučtí Nezbedové, druhé DD Litoměřice s týmem Litoměřická jízda a na třetím místě skončil tým DD Krásná Lípa Nebojsové.

Soutěž jako každý rok zahajoval vévoda Albrecht z Valdštejna s doprovodem šlechticů, rytířů, šermířů a dvořanů spolu se zástupci BESIPu, policie, starostou města Frýdlant a náměstkem hejtmana Petrem Tulpou. Organizátory jsou Motorkáři se srdcem - Rytíři silnic.

Cílem cesty bylo získat vysněný poklad, který dle legendy ve hvozdech okolí Frýdlantského zámku ukryl před lapky osobní skutečný Valdštejnův bankéř jménem Jan de Witte z Liebthalu. Deset družin dětí z dětských domovů plnilo nelehké úkoly na dopravních stanovištích, kde soutěžící prokázali své znalosti i dovednosti z dopravní výchovy při řešení kvízů, testů praktických úkolů i jízdě zručnosti na kole. V části pohádkových a historických stanovišť zápolily děti s pohádkovými bytostmi, čerticí, ježibabou, silákem, bojovaly ve slavném turnaji, střílely z kuše i palných zbraní, oháněly se mečem na koních v rytířské zbroji a do měšců sbíraly vyhrané zlaťáky.

Při slavnostním vyhlášení výsledků byly soutěžním týmům předány diplomy, poháry, ceny, medaile a vítězný praporec Rytířů silnic. V neděli děti poznávaly krásy frýdlantského vévodova panství, navštívily hrad a zámek Frýdlant, ale i Ještěd.

Vítěz Rytířských dopravních BESIP hrátek 2018 získal velký pohár, vzácný rytířský praporec. Letos nejvíce cen obdržel tým DD Nepomuk  - Nepomučtí Nezbedové, na druhém místě se umístil tým DD Litoměřice – Litoměřická jízda, na třetím místě tým DD Krásná Lípa – Nebojsové a čtvrté místo patřilo týmům DD Jablonné – Pážata z Falkenburku, DD Pardubice – Černí jezdci, Tuchlov – Tuchlováci, DD Dubá – Dubáci, DD Sedloňov – Rampušáci, DD Kralupy – Kralupáčci. Vítězem jízdy na chopperu se stali drsňáci Černí jezdci  Benytes s Lenou.

„Považuji soutěž za důmyslné spojení zábavy a potřeby být obezřetný a znalý na silnicích. Vedle poděkování BESIPu bych rád poděkoval organizátorům, protože bylo vidět, že akci nedělají pro peníze, ale pro dobrý pocit, že děti prostřednictvím hry něco užitečného naučí,“ uzavřel Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky