Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rozvoj sociálních služeb v Libereckém kraji podporují i dotace z Evropské unie

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 22. 05. 2024 10:34
  • Sociální

Sdílet článek

Již na konci září roku 2022 schválili krajští zastupitelé závazek spolufinancování projektu na podporu a rozvoj sociálních služeb v regionu z dotačního titulu Evropské unie. Jeho cílem je zajistit dostupnost a kvalitu sociálních služeb. Celkové náklady činí 252.372.366 korun. Krajští radní schválili z této částky na svém včerejším jednání další podíl peněz (již třetí zálohovou platbu), které na podporu sociálních služeb zapojí – konkrétně se jedná o 34.342.964,10 korun.

„Je potřeba říct, že neustále vyhodnocujeme stav Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje, komunikujeme v tomto ohledu s obcemi s rozšířenou působností a dalšími subjekty,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek pro resort sociálních věcí. Peníze sice nyní máme navíc, ale ve chvíli, kdy budeme dělat rekonstrukci sítě sociálních služeb, tento příspěvek budeme muset znovu revidovat a požádat o spolupráci samosprávy celého Libereckého kraje. Protože se změní parametry projektu.“

„Abychom uvedli věc do kontextu, musíme k podpoře ze strany Evropské unie začít rokem 2022, kdy jsme poprvé jako krajští zastupitelé na konci září schválili závazek spolufinancování projektu s názvem Podpora a rozvoj sociálních služeb v Libereckém kraji financovaný z prostředků Evropského sociálního fondu, a to konkrétně ze státního rozpočtu a z rozpočtu Libereckého kraje. V březnu roku 2023 jsme pak žádost o dotaci předložili do aktuální výzvy. Rozhodnutí o poskytnutí dotace v celkové výši 252.372.366 korun jsme obdrželi v červnu loňského roku s tím, že všechny projekty musí být dokončeny do března roku 2026. Cílem projektu je podpořit dostupnost vybraných sociálních služeb a jejich další rozvoj v letech trvání projektu. Hlavním motivem je podpořit zejména registrované sociální služby zařazené do Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje, které jsou zároveň zapojené do reformy péče o duševní zdraví. Jedná se tedy výhradně o služby sociální rehabilitace v terénní a ambulantní formě. Projekt dále podporuje i proces osamostatnění jedinců a má za cíl zvyšovat schopnosti a dovednosti osob se zdravotním postižením v běžném životě,“ dodal Tulpa.  

Sociální služby zařazené do projektu mohly podávat žádosti v květnu a červnu loňského roku. Do projektu Podpora a rozvoj sociálních služeb v Libereckém kraji bylo zařazeno celkem 14 služeb. „Jedná se například o podporu samostatného bydlení a sociálně-terapeutické dílny v libereckém, semilském a turnovském Fokusu, sociální rehabilitaci ve společnosti Rytmus Liberec a sdružení TULIPAN či o sociálně-terapeutické dílny v Domově Raspenava,“ nastínil Petr Tulpa.

Celkem již Liberecký kraj obdržel (včetně současné zálohy) na výše zmíněné projekty 136.620.352,70 korun.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky