Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Řidiči již mohou využívat systém informující o stavu dopravy v Bedřichově a Janově nad Nisou

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 23. 01. 2024 15:49
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Takzvaný informativní dopravně-provozní systém pro lokalitu Bedřichov a Janov nad Nisou je dokončen. Jeho cílem je informovat občany o tamním stavu dopravy či možnostech parkování. Projekt připravila a dokončila firma CROSS Zlín, a.s. za nabídkovou cenu 11.967.633,26 korun včetně DPH.

„Cílem systému je zejména informovat řidiče a návštěvníky Bedřichova a Janova nad Nisou o dopravní situaci a možnostech parkování v těchto místech. Kupříkladu obec Bedřichov je významná turistická a sportovní lokalita. Projekt pomůže například eliminovat popojíždění automobilů, které hledají místo na zaparkování. Systém také umí ještě před obcí efektivně odklánět dopravu, a to především v době maximální zaplněnosti parkovišť,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Řidiči budou již brzy informováni také o dostupnosti webu a aplikace. V časech konání významných sportovních akcí pak systém může plnohodnotně nahradit stávající dopravní značení zakazující vjezd do obce. „Vše budeme navíc vyhodnocovat a optimalizovat tak, aby v budoucnu byly příjezd a parkování v Bedřichově a Janově nad Nisou pro řidiče co nejpohodlnější,“ doplnil Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Dopravní systém se skládá z osmi velkoformátových aktivních značek, dvou meteostanic a pěti proměnných značek informujících o obsazenosti parkovišť v Bedřichově, v Hraběticích a na Severáku. Velkoplošné proměnné značky se nacházejí v Liberci v ulici Kateřinská a Jizerská, na České Chalupě, na centrálním parkovišti v Bedřichově, v Jablonci nad Nisou u Silky, v Janově nad Nisou u penzionu UKO, v Hraběticích a Albrechticích v Jizerských horách u pošty.

Meteostanice jsou v Bedřichově na centrálním parkovišti a v Hraběticích u parkoviště. Celý systém proměnných značek se ovládá vzdáleně a je uložen na cloudu u společnosti CROSS Zlín. Obsluhu dopravních značek má v gesci velitel městské policie v Janově nad Nisou.

„Je to skvělá zpráva pro všechny návštěvníky Jizerských hor, kteří míří k nám do Bedřichova. Díky novému systému se mohou lépe orientovat cestou ze všech směrů – od Jablonce nad Nisou, Tanvaldu, Liberce i Frýdlantu. Hlavní podrobné informační tabule jsou umístěny přímo v obci Bedřichov, na České Chalupě a ve Mšeně na Janovské. Návštěvník uvidí aktuální stavy parkovišť také na webu. Výhodou systému je jeho možné doplnění nebo rozšíření v případě potřeby. Děkujeme za všechny návštěvníky Libereckému kraji, který celou investici financoval. Obec Bedřichov připravila a financovala předprojektové a projektové práce,“ dodal Petr Holub, starosta obce Bedřichov.

„Vítáme, že návštěvníci budou mít díky dopravně provoznímu systému přehlednější informace o volných parkovacích místech v oblasti Bedřichova a Janova nad Nisou. Zároveň to bude i velký pomocník pro naši obecní policii a Policii ČR v době, kdy dojde k naplnění parkovacích kapacit a je potřeba regulovat dopravu. Dovolil bych si požádat návštěvníky, aby informace ze systému využívali nejen k informacím o volných místech, ale aby respektovali i případnou změnu dopravního značení. Pomůžou tím sami sobě k rychlejšímu nalezení volného místa k zaparkování,“ dodal Daniel David, starosta obce Janov nad Nisou.   

„Jsme rádi, že jsme mohli Bedřichovu a Janovu nad Nisou dodat systém, který jim pomůže s každodenními starostmi v rámci organizace dopravy a parkování, které je v zimních obdobích místy extrémní. I přes napjatý harmonogram a nepříjemně brzký příchod zimy se nám podařilo naplnit očekávání projektu a věřím, že celý systém bude nápomocen nejenom obcím samotným, ale i všem návštěvníkům Jizerských hor. V rámci zkušebního provozu jsme ovládání aplikace zjednodušili tak, aby s ním mohli pracovat zodpovědné osoby jednoduše z mobilního telefonu a nemuseli by tak příliš narušovat svou aktuální činnost. Výhodou také je, že celý systém je připraven na případné budoucí rozšíření dalších blízkých lokalit,“ přidal Ivo Gajdošík, zástupce dodavatele – firmy CROSS Zlín, a.s.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky