Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rekord nepadl. Jak si v krajských volbách vedla Vaše obec?

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 23. 09. 2024 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Přinášíme podrobná data o volební účasti i historické srovnání. Bezmála 40 000 hlasů rozhodlo o 45 mandátech v Libereckém kraji. Už posedmé.

Ve dnech 20. - 21. 9. probíhaly již posedmé volby do krajských zastupitelstev. V Libereckém kraji rozhodlo o 45 mandátech celkem 39 464 platných hlasů. Znamená to 3. nejnižší účast v historii těchto voleb pod Ještědem, a to 33,53 %. Vyšší účasti nepomohl ani souběh se senátními volbami na Jablonecku a Semilsku. Více informací najdete na Datovém portálu Libereckého kraje.

„Volební účast ovlivňuje vždy mnoho faktorů, celospolečenských i individuálních. Třetinovou volební účast nevnímám samozřejmě jako velký úspěch, zvlášť po minulých volbách, kde byla účast přes 40 %. Zároveň ji nevidím ani jako velký neúspěch, povedlo se překonat průměrnou volební účast v České republice o 0,62 %. Volby jsou klíčovým nástrojem demokratické společnosti a já děkuji všem, kteří přišli a podílejí se tak na směřování našeho kraje,“ zhodnotil Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Volební účast pod lupou: Jak si vedla Vaše obec?

Když se blíže podíváme do našeho regionu a rozdělíme ho na obce, naskytne se nám detailnější pohled na volební účasti.

V porovnání s ostatními okresy, se obce na Českolipsku řadí mezi místa s tradičně nižší účastí. Naopak obce na východě a jihovýchodě kraje patří k dlouhodobým účastnickým baštám, tentokrát je ve větší míře doplňují i obce napříč krajem.

Častokrát se jedná o obce s nižším počtem obyvatel, třeba tento rok obec Janovice v Podještědí, s 81 voliči, měla volební účast 62,96 %. Na druhém místě skončila obec Loužnice, se 182 voliči. Volební účast zde dosáhla na 58,24 %. Ve městech s více než 3 000 voliči je podíl odevzdaných lístků nižší. Největší účast najdeme v Jilemnici 36,97 % a Turnově 35,95 %.

Zajímavostí je, že Višňová, kterou se minulý víkend prohnaly povodně a opakovaně části obce odřízla voda, měla nadprůměrnou volební účast 37,80 %. Oproti minulým krajským volbám je to pokles jen o necelé procento. Volební účast v celém kraji klesla o více než 6,5 %.

Historicky zájem o krajské volby lehce přesahuje třetinu voličů.

Psal se rok 2000, kdy se Česká republika rozdělila na 14 krajů, včetně hlavního města Prahy. Tak je tomu beze změny již 24 let. Poprvé se voleb zúčastnilo 33,07 % občanů Libereckého kraje. Což bylo lehce pod celorepublikovým průměrem 33,64 %.

Obecně vyšší zájem o krajské volby nastal až v roce 2008, kdy celorepublikově byla účast jedna z nejsilnějších, a to 40,30 %. V Libereckém kraji se jednalo o podprůměrnou účast 38,08 %. V porovnání s ostatními kraji byl až jedenáctý.

Až v roce 2012 se kraj umisťuje a následně drží mezi premianty ve volební účasti. Není to díky tomu, že se účast v kraji zvýšila, ale že se v ostatních krajích snížila. Ten rok přišlo 38,55 % voličů. Je tu drobný nárůst oproti minulým volbám.

Rok 2020 byl rekordní. Volební lístek hodilo do urny nejvíce voličů Libereckého kraje v historii, a to 40,41 %. Tento rekord zatím odolává. Za čtyři roky uvidíme, jestli se tuto hodnotu podaří překonat.

Další data o volební účasti a výsledcích voleb pro jednotlivé strany najdete na Datovém portálu Libereckého kraje v sekci Volby.

logolink

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky