Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radní Alena Losová - Pro novou střední školu v Libereckém kraji není místo, ani v Chrastavě

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 06. 2014 18:47
  • Školství

Sdílet článek

Ráda bych jako radní pověřená řízením resortu školství v Libereckém kraji reagovala na článek uveřejněný v některých médiích o chystaném vzniku nové střední školy v Chrastavě. Myšlenkou založení školy se zaobírá Jednota bratrská a podpora vzniku byla údajně vyjádřena i ze strany vedení města Chrastava.

Na začátku je třeba si říci, že vznik nové střední školy v Libereckém kraji je nepravděpodobný, nebála bych se říci až vyloučený. Toto tvrzení lze opřít o několik skutečností. První premisou je ustanovení uvedené v Dlouhodobém záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR na roky 2011–2015 z něhož cituji: „Nepředpokládá se vznik nových středních škol ani míst poskytování vzdělání vzhledem k dostačující nabídce širokého spektra oborů vzdělání středního vzdělávání a disponibilní kapacitě škol. Pokud výjimečně a v odůvodněných případech taková seriózně podložená potřeba nastane, bude brán ohled na strategii regionálního rozvoje a na dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy příslušného kraje a další faktory (např. vzdálenost jiných škol).“

V souladu s celostátním záměrem byl schválen i Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Libereckého kraje na roky 2012-2016, který na základě republikového konceptu vznik nové střední školy prakticky neumožňuje a povoluje pouze provádět oborové změny v rámci stávající sítě škol. Případné odvolávání se na další faktory (vzdálenost jiných škol) je neopodstatněné, a to z důvodu vynikajícího dopravního spojení Chrastavy s Libercem, čímž je zaručena bezproblémová dostupnost libereckých středních škol.

Další skutečností, která ve velké míře komplikuje vznik kterékoli nové střední školy v kraji, je demografický vývoj. Školství má tu výhodu, že dokáže s velkým časovým předstihem odhadovat, kolik žáků bude přicházet do jednotlivých segmentů. Segment středního školství se od roku 2010 potýká s razantním úbytkem žáků, kteří přicházejí do prvních ročníků. Ve školním roce 2008/2009 mohlo do prvních ročníků středních škol v kraji nastoupit 5 013 žáků, o dva roky později již o tisíc méně. Pomyslného demografického dna v Libereckém kraji bylo dosaženo v právě končícím školním roce 2013/2014, kdy do prvních ročníků mohlo přijít 3 849 žáků z posledních ročníků základních škol. Přestože v následujících školních letech očekáváme mírný růst počtu žáků, nedojde k nějakému razantnímu zlepšení demografického stavu. Alespoň na čísla z roku 2008/2009 se dostaneme až ve školním roce 2022/2023. Na přibližném počtu pěti tisíc žáků, kteří vstoupí do středoškolského systému, zůstaneme čtyři roky, pak zas počet přicházejících žáků ze základních škol klesne zhruba o pět set.

Ze statistických dat výše uvedených je patrné, že s nedostatkem žáků aktuálně bojuje nejen valná většina z 37 středních škol zřizovaných Libereckým krajem, ale stejně tak i střední školy jiných zřizovatelů v kraji. Tabulková místa ve všech středních školách jsou aktuálně prakticky dvojnásobná, než je počet žáků, kteří se v nich vzdělávají a mohou vzdělávat.

Pokud pominu skutečnosti výše uvedené, je třeba zmínit i další okolnosti spojené se vznikem jakékoli nové střední školy. Vznik nové školy způsobí odliv žáků ze stávajících středních škol, což může vést k existenčnímu ohrožení některých z nich. Rovněž zájmem kraje je, aby měl co nejvíce tzv. optimálních škol (tj. škol se 400 a více žáky). Tento počet by škola v takové blízkosti největšího města regionu Liberce těžko dosahovala.

Na závěr bych podotkla, že jsem se s iniciátory této myšlenky osobně setkala a prezentovala jim svůj názor společně s argumenty odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajského úřadu Libereckého kraje k dané věci a velmi bych uvítala, kdyby pod tíhou předložených faktů zvážili svůj postup ve snaze o vznik nové střední školy.

Alena Losová, členka rady Libereckého kraje pověřená řízením resortu školství, mládeže a zaměstnanosti

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky