Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Procházka Českolipskem: Hříšná Milada a Fešák Hubert

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 04. 09. 2024 16:29
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Příjemnou procházku s mnoha zajímavostmi nabízí naučná stezka na území městských lesů České Lípy. Hubertova naučná stezka vede od zahrádkářské kolonie na Svárově oblastí Rasova Hůrka, kde turisty čeká téměř dvoukilometrový okruh s několika zastaveními. Upravené cesty jsou vhodné pro pěší turisty, maminky s kočárky i cyklisty.

„Pro zajímavé výlety často není nutné vyrážet na všeobecně známá místa. Často se stačí vydat jen kousek od domova a objevíme zajímavá místa, o kterých jsme neměli tušení,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Součástí stezky je i místo s částečným rozhledem, ze kterého může návštěvník spatřit jednu z dominant kraje – vrch Ralsko, Kamenický kopec u Zákup, mezi Svojkovem a Sloupem v Čechách pak Tisový vrch a Slavíček.

Zhruba v nejvzdálenějším bodu naučné stezky se nachází jezírko Hříšná Milada, ke kterému se váže pověst o stejnojmenné postavě. Poblíž je vybudován srub Fešák Hubert, u kterého jsou dva stoly s lavicemi.

Srub slouží jako základna pro školní návštěvy s ekologickou výchovou. U cesty se ve stejném místě dále nachází velký Tomešův krmelec a posed Pod Chlumským vrchem, které též slouží k výukovým účelům.

Ze Svárova se po absolvování okruhu lze vydat za poznáním okolí dvěma směry. Modrá turistická značka zavede přes Okřešice do Srní u České Lípy, k Provodínským kamenům až do Starých Splavů. Druhou možností je pokračovat po červené turistické značce do Žizníkova.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky