Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Příběhy v bublinách. Liberec opět hostí Festival dětského čtenářství

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 29. 05. 2024 13:07
  • Kultura

Sdílet článek

Spisovatelé a umělci opět zavítají na letošní ročník Festivalu dětského čtenářství v Liberci, který se koná od 5. do 7. června. Děti se tak budou moci setkat například s výtvarníky Lukášem Urbánkem a Štěpánkou Jislovou či s autorem Františkem Tichým. Na účastníky čeká také doprovodný program na různých místech Liberce.

Jedenadvacátý ročník Festivalu dětského čtenářství pořádá Sdružení pro Veletrhy dětské knihy. V Krajské vědecké knihovně, která bude centrem celého festivalu, se uskuteční besedy a workshopy s předními českými tvůrci dětských knih, například Oldřiškou Ciprovou, Luciou Magašvári, Renátou Fučíkovou a mnoha dalšími.

„Festival je vynikající akce, která láká děti na pestrý program. Je třeba hledat nejrůznější formy, jak děti přivést ke knihám. Pochopitelně nejlepší vzor jsou rodiče, které děti vidí zahloubané do četby knihy. Festival nabízí nejrůznější zábavné cesty k četbě, a v době, kdy jsou děti zvyklé z mobilů a tabletů na rychlé přijímání informací, je právě četba nejen cestou k hlubšímu poznání a prohlubování fantazie a schopnosti soustředění,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hlavní název naznačuje, že tématem letošního festivalu bude komiks, a tak nebudou chybět ani přední tváře tohoto žánru – cenou Muriel ověnčená Štěpánka Jislová, expert na japonskou mangu Tadeáš Jojko či tvůrci Rackomixu Lukáš Urbánek a Milada Rezková. V odpoledních hodinách jsou pro návštěvníky připravena divadelní představení Divadla jednoho Edy, Literatour s Chrochtíkem a Kvikalkou, výtvarné dílny či Mraveniště knih pro rodiče a pedagogy.

Po celou dobu festivalu budou mít návštěvníci knihovny možnost prohlédnout si a případně i zakoupit knihy z produkce menších nakladatelů, kteří se věnují dětské literatuře. Nebudou chybět ani výstavy. K vidění bude například výstava mangy Kočíčí rytíř tchajwanského ilustrátora Jie Jü-tchunga či výstava předního ilustrátora J. Fixla nazvaná S radostí.

„Liberecká knihovna je od počátků festivalu členem Sdružení pro Veletrhy dětské knihy a významnou měrou přispívá k jeho přípravě a realizaci. V rámci svých aktivit se knihovna systematicky věnuje rozvoji čtenářské gramotnosti, těší nás proto, že můžeme participací na projektu na toto úsilí navázat,“ doplnila Dana Petrýdesová, ředitelka knihovny. 

V Oblastní galerii se uskuteční výtvarné workshopy, v Kině Varšava a Naivním divadle děti zhlédnou scénická čtení. Kavárna Pošta ožije výtvarnými dílnami. Tvořit se bude k festivalové knize Bublinárium, v dílnách se děti potkají i s knižními hrdiny – Pepíkem Střechou či Cílkem a Lídou.

Podrobné informace o programu a konání festivalu naleznou zájemci na webových stránkách festivalu na adrese http://www.veletrhdetskeknihy.cz nebo na stránkách liberecké knihovny http://www.kvkli.cz.

 

TZ: Sdružení pro Veletrhy dětské knihy

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky