Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Představitelé kraje hodnotí možnost přestavby bývalé porodnice v Jablonci n. N. na hospic

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 04. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7849|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Liberecký kraj hledá stále místo, kde by lidé mohli důstojně dožít. Jednou z variant je, objekt bývalé porodnice v Turnovské ulici v Jablonci n. N. Na prohlídku objektu se včera sešla skutečně reprezentativní sestava: Stanislav Eichler, hejtman LK, Pavel Petráček, člen RK, resort sociálních věcí a menšin, Soňa Paukrtová, senátorka za Jablonecko, Petr Tulpa, starosta města Jablonec n.N., Lukáš Pleticha, místostarosta, Otakar Kypta, místostarosta, Jaroslav Cvrček – oddělení sociálních služeb a zdravotnictví Jablonec n. N., Jiří Bezouška, ředitel ÚSP Jablonec n. N. a další.

Dům byl postaven ve 30. letech 20. století pro potřeby městského chudobince. Současná podoba objektu vznikla v 60. letech 20. století pro potřeby porodnicko-gynekologického oddělení jablonecké nemocnice. Kromě tohoto účelu objekt sloužil střídavě také jako oddělení léčebny dlouhodobě nemocných. Nyní je zchátralý objekt ve vlastnictví Libereckého kraje.  

„Zájmem Libereckého kraje je zhodnotit budovu bývalé jablonecké porodnice, zda by její rekonstrukce na hospic byla ekonomicky výhodná,“ uvedl hejtman.

Zástupci Jablonce s představiteli Libereckého kraje se dohodli na vytvoření pracovní skupiny, která se bude zabývat všemi otázkami, které souvisejí s problematikou sítě hospicové a paliativní péče v celém regionu.

“Poradní orgán by měl být složen po dvou zástupcích Libereckého kraje, občanského sdružení Hospic pro Liberecký kraj a zástupců města Jablonec Půjde o zpracování několika modelů (studií) možných variant využití objektu, které bude vycházet ze Střednědobého plánu rozvoje služeb Libereckého kraje a Komunitního plánu města Jablonce n. N. Tyto dva plány je nutné propojit,“

uvedl člen Rady LK pro resort sociálních věcí a menšin Pavel Petráček.

Podle jabloneckého starosty Petra Tulpy je důležitý fakt, že kraj má zájem zhodnotit objekt v projektu.

“Jako nejlepší varianta by se nabízel hospic. Ten však nestačí. V budově by musely vzniknout i další služby. Nejvhodnější by byly služby pečovatelské, denní stacionář nebo terénní praxe,” uvedl starosta Jablonce Petr Tulpa.

Podobného názoru je i občanské sdružení Hospic pro Liberecký kraj, které zdůrazňuje, že zajištění hospicové a paliativní péče nestojí pouze na nalezení vhodné budovy s pětadvaceti lůžky. “Dvacet pět lůžek není řešení. Podstatné je zajistit služby pomocí terénních pracovníků. Samozřejmě budova musí být, bez ní nevybudujeme terény,” řekl Jan Široký z občanského sdružení Hospic pro Liberecký kraj, jehož hlavním cílem je vytvořit důstojné místo pro dožití a neodloučení jednotlivce od společnosti.

Budova projde rekonstrukcí v případě varianty hospicu.

“V současnosti je v objektu jistá rozestavěnost – část 1. podzemního podlaží je hotova v hrubé stavbě. Podlaží je ve větší části bez omítek a podlah. Jsou hotové příčky a část některých rozvodů.

Staticky je na tom budova velmi dobře, není podmáčená. Rekonstrukce však bude třeba nejen uvnitř a vně objektu, ale také v přilehlém okolí,” upozornil Petr Tulpa.

Vlastník objektu, tedy Liberecký kraj, vyrovnává nyní majetkoprávní vztahy na ministerstvu financí, jelikož budova nese s sebou vysokou zadluženost. “Převzali jsme objekt i s dluhem. Nyní i s penále činí dluh padesát milionů korun,” informoval radní Pavel Petráček. Další financování hospicu by bylo především na pojišťovně a na kraji.

“Město by se podílelo jen dvaceti procenty,” míní jablonecký starosta s tím, že Jablonec by byl rád, kdyby na jeho území hospic vznikl, i když jeho financování by z velké části zůstalo na Libereckém kraji a na pojišťovně. (s využitím Denik)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky