Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Podzimní marmeláda je tou nejlepší z Českého ráje

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 09. 2014 16:53
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Soutěž O nejlepší marmeládu Českého ráje se uskutečnila tuto sobotu v Turnově. Titul získal Jan Kakos z Lestkova se svou podzimní směsí z jablek a šípků. Porota v soutěži, kterou pořádala Pekárna a cukrárna Mikula společně s turnovskou hotelovkou, hodnotila celkem 46 vzorků marmelád, nejen těch tradičních, ale i speciálních, například levandulovou či myrobalánovou. Celou akci doprovázel bohatý program, příchozí mohli například zhlédnout ukázku flambování.

Cenu poroty získal Jan Kakos z Lestkova, který vyhrál víkendový pobyt pro dva v luxusním hotelu Leonardo v centru Českého Krumlova a poukaz na odběr tříkilového Mikulova pecnu každý týden po dobu půl roku.  Zkrátka nepřišli ani další ocenění, kteří získali poukázky na odběr pečiva Pekárny Mikula v celkové hodnotě šest tisíc korun.

 „Věřila jsem, že se marmelády mého zetě umístí na stupních vítězů, ale první místo mě překvapilo a velmi potěšilo,“ řekla bezprostředně po vyhlášení Dana Mertová, která cenu přebírala. „Marmelády připravuje zeť Jan vždy s láskou. Snaží se sledovat nejnovější trendy a inovovat tak, aby v každé marmeládě byla zastoupena nějaká přísada, která podpoří chuť ovoce,“ dodala.

Program zpestřilo flambování

Vedle odborné poroty měla šanci hlasovat i veřejnost. Ti, kteří se do školy dostavili, obdrželi hlasovací kuličky, které vhazovali do předem připravených půllitrů u registrovaných vzorků. „Cena veřejnosti“ připadla Janu Burdovi a jeho jahodové marmeládě. Program sobotního dopoledne zpestřili studenti Hotelové školy ukázkou flambování, nechyběly tvořivé dílny pro děti, příjemná hudba, ochutnávka chleba se škvarky a nabídka nealkoholických míchaných nápojů. Návštěvníci si navíc mohli zakoupit pečivo, které přivezl Jiří Mikula na pekařském retro kole.

A kde se vůbec zrodil nápad uspořádat takovou soutěž? „Hlavní inspirací mi byla má maminka, která dělá úžasné marmelády. Jako pekaře a podnikatele mě navíc zajímají aktuální kulinářské trendy a ke sladkému pečivu marmeláda neoddělitelně patří. Osobně kladu nejvyšší důraz na kvalitu všech surovin od svých dodavatelů, marmelády nevyjímaje,“ prozradil Jiří Mikula, hlavní organizátor a porotce.

Kromě Pekárny a cukrárny Mikula i Hotelové školy Turnov akci podpořili další partneři: Styl pro Ženy - Právo, Jablonecký deník, Rádio Contact Liberec či Regionální produkt Českého ráje.

www.pekarnamikula.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky