Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Podzim v Jizerských horách láká na skaliska, zvířenu i Járu Cimrmana

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 09. 10. 2024 10:39
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

V létě i v zimě jsou Jizerské hory plné turistů, ale pravé kouzlo těchto hor lze zažít právě na podzim. Krásu tohoto pestrobarevného období je možné pozorovat hned z několika vyhlídek a rozhleden, které Jizerské hory nabízejí.

„Jizerské hory jsou na vyhlídky a rozhledny bohaté. A pokud nebude počasí zrovna vhodné pro výlety po vyhlídkách, v podhůří je řada příležitostí pro trávení volného času,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jedna z nejznámějších jizerskohorských vyhlídek, Krásná Máří, se nachází nedaleko Tetřevích bud. Ze samého vrcholu je úchvatný pohled na Frýdlantsko, a to zejména na střechu unikátního hejnického chrámu Navštívení Panny Marie. Turisticky zdatnější jedinci mohou vyšplhat na jednu ze tří vyhlídek, které mají na jejich samém vrcholu dřevěné kříže.

Skalní dominanta Ořešník dnes patří do Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny, které byly v roce 2021 vyhlášeny za památku UNESCO. Na jeho vrcholu se nachází první kříž, postavený františkány z kláštera v Hejnicích. Za nejkrásnější skalní vyhlídku je považován Paličník nad Bílým Potokem. Vyhlídková skála je také cílovým místem pro horolezce, kteří zde mohou lézt celoročně, samozřejmě tam, kde se to smí.

Turistům s dětmi se nabízí hned několik tipů. Zoo v Liberci byla v minulosti spojována s bílými tygry, podle kterých je pojmenován i zdejší hokejový tým. Kromě nich tu mají různé druhy dravých ptáků, zebry, žirafy nebo plameňáky. Kousek od lyžařského střediska Severák, v podhůří Jizerských hor se nalézá mini Zoo Hrabětice. K vidění jsou zde vcelku běžná zvířata, jako jsou ovce, krávy, slepice, ale i například mýval nebo velbloud. K návštěvě zve též Muzeum výroby dřevěných hraček v továrně Detoa Albrechtice v Jiřetíně pod Bukovou. Prohlídka umožní nahlédnout do celého procesu výroby hraček a kdo chce, může si vyrobit vlastní hračku v kreativních dílnách.

Milovníci sklářské tradice mohou zavítat do Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, zajímavým místem je také Maják Járy Cimrmana, historicky první cimrmanovské muzeum, které pokřtili herci ze stejnojmenné divadelní scény v čele se Zdeňkem Svěrákem. Žijící skanzen v Jindřichovicích pod Smrkem nabízí náhled do života venkovského obyvatelstva před průmyslovou revolucí. V samém centru dění stojí podstávkový dům, starý přes 200 let, ve kterém bydlí stálí obyvatelé skanzenu, a je v něm i muzeum.

To, a ještě více se lze dozvědět na oficiální webových stránkách Jizerských hor. Mnoho zajímavého se nalézá také na sociálních sítích Region Liberec.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky