Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Po stopách filmařů: v kraji se točila Pyšná princezna i Léto s kovbojem

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 09. 07. 2024 12:54
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Jen málo stačí k tomu, aby si turisté na severu Čech na chvíli připadali jako postavy z kultovních českých filmů: král Miroslav, princezna Krasomila nebo psycholožka Doubravka a traktorista Honza Macháček. Stačí jen sednout na kolo a objet místa, která dýchají létem a sluncem.

„Takzvaná filmová turistika je na vzestupu a týká se to samozřejmě i pohádek. Pro tyto cíle jsou o prázdninách s dětmi, na kole i pěšky určitě velmi lákavé. Náš kraj jich má několik,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Panská skála

„Našli, moji rádcové, našli?“ Touto větou se ptá starý král v podání Stanislava Neumanna po své dceři – pyšné princezně Krasomile, kterou hraje Alena Vránová. Najít ji však nemohli, je totiž na útěku se zahradníkem – králem Miroslavem z Půlnočního království do Miroslavovy země. Král Miroslav, kterého ztvárnil Miroslav Ráž, se se svou, v tu chvíli již ne pyšnou princeznou Krasomilou, ukrývá za čedičovými varhany na Práchni u Kamenického Šenova. I další exteriéry z filmu jsou nedaleko – Dolský mlýn blízko Jetřichovic, kde bydleli staří mlynáři, hranice Miroslavovy země v Rynarticích nebo alej mezi Dlouhým mostem a Vescem u Liberce, po které schází Miroslav s Krasomilou do vesnice.

Kamenický Šenov – koupaliště

Láska, nebe, peklo, ráj. To se zpívá v dětském filmu Jak se točí rozmarýny, když přijíždí štáb režisérky Bonžůrky s dětmi do Jablonného v Podještědí alias Veveří. Jejich útočištěm se stal zámek Nový Falkenburk, ve kterém se nyní nachází dětský domov, a i jeho okolí posloužilo pro několik záběrů. Kloboukový závod se odehrál na koupališti v Kamenickém Šenově. Při závěrečné scéně se mlze pokochat pohledem na vrchol Klíč nebo zahlédnout věž barokního kostela Nejsvětější Trojice v Polevsku.

Cesta na Polevsko

„Já znám všechny krávy ve vokolí. Ale vás jsem tady ještě neviděl“. Legendární věta, kterou říká Jaromír Hanzlík jako pasák krav mladé psycholožce Doubravce v podání Daniely Kolářové na začátku filmu Léto s kovbojem.  Rybník, ve kterém se Doubravka koupe, není v Libereckém kraji, ale divák, stejně jako turista se může hned v úvodních titulcích a následující scéně pokochat vrcholky Lužických hor. Ovčácký vrch, Lipka a Šenovský vrch jsou vrcholy, které lze spatřit ze silnice vedoucí z Práchně na Prysk.

Tělo aktuality

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky