Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Po karavanových stáních podpoří kraj budování zázemí pro cyklisty

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 03. 10. 2023 14:37
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Různé oblasti turistiky podporuje dotacemi Liberecký kraj. S velkým ohlasem se setkala nedávná pomoc při budování zázemí pro karavany napříč regionem, nyní kraj napíná své úsilí k budování a vylepšování infrastruktury pro cyklisty. Zájemci mají možnost přihlásit se do nového dotačního programu do konce října.

„Už třetí rok máme otevřený v cestovním ruchu investiční dotační program. Prvním tématem byla karavanová stání a nyní podporujeme infrastrukturu pro cyklisty. Cykloturistika je v posledních letech na mohutném vzestupu, včetně používání elektrokol. Na tento trend program reaguje,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V programu jsou k dispozici dva miliony korun. Nejnižší dotace činí padesát, nejvyšší sto padesát tisíc korun. Z dotace lze pořizovat nabíjecí stanice pro elektrokola a zároveň budovat doplňkové vybavení, jakým jsou například krytá stání na kola. Necílí se již na konkrétní místa – žadatelé mohou vybudovat doprovodnou infrastrukturu podle toho, kde je potřeba. Více informací je k dispozici na odkazu  https://dotace.kraj-lbc.cz/cestovni-ruch/7-10-infrastruktura-cestovniho-ruchu-doprovodna-cyklo-infrastruktura-d455996.htm.

„Každý rok přemýšlíme o tématu, které v rámci investičního dotačního programu vypíšeme. Hledáme takové, které je aktuální. V tuto chvíli se rozhodujeme o příštím roce a uvažujeme znovu o tématu cykloinfrastruktury. Uvidíme, jaký bude zájem a pokud bude letošní převis žádostí velký, téma zopakujeme. Pokud ne, zvažujeme podpořit vybudování toalet, a to tam, kde se jedná o turisty navštěvované oblasti,“ řekla Květa Vinklátová.

Výstavbu karavanových stání podporuje kraj od roku 2021; konkrétně se jedná o výstavbu karavanových stání, takzvaných stellplatzů, určených pro krátkodobé parkování obytných automobilů či přívěsů, o pořízení servisní technologie, která zahrnuje například výlevku chemických toalet, výlevku na šedou vodu, elektrickou a vodovodní přípojku, případně další vybavovací prvky karavanových stání a související terénní úpravy.

Až do letošního roku vznikla nebo se aktuálně dokončují karavanová stání na devíti místech kraje – například v blízkosti Singltrek centra v Novém Městě pod Smrkem, v sousedství Parkhotelu ve Smržovce, u naučné Meixnerovu stezku v Horním Prysku, v areálu víceúčelového hřiště ve Svijanech a v blízkosti areálu koupaliště v Lomnici nad Popelkou. V roce 2022 pak kraj podpořil karavanová stání v obci Poniklá.  V letošním a posledním roce se úspěšnými žadateli staly statutární město Liberec, město Harrachov a obec Hamr na Jezeře.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky