Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pátý ročník Horolezeckého festivalu přilákal stovky návštěvníků

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 25. 09. 2019 00:00
  • Školství

Sdílet článek

Horolezecký festival Český ráj se po čtyřech letech přesunul z Hrubé Skály na zámek Svijany, se konal 20. – 22. září 2019. Organizátoři nabídli návštěvníkům besedy, workshopy, promítání, sportovní vyžití, dobré jídlo, ale i doprovodný hudební program nebo prodejní stánky outdoorového vybavení. Akce probíhala pod záštitou náměstka hejtmana Petra Tulpy a za podpory Libereckého kraje.

„Horolezectví má v dnešní době velkou oblibu mezi sportovci napříč generacemi. Tento vývoj jsme reflektovali např. v zařazení sportovního lezení mezi sporty Her IX. letní olympiády dětí a mládeže 2019. Akce typu Horolezeckého festivalu poskytuje lezeckým nadšencům prostor k setkávání, výměně zkušeností a může přilákat i další zájemce o tento sport,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Mezi besedujícími hosty byli naši nejlepší outdooroví sportovci, např. horolezci R. Jaroš, M. Holeček, K. Kolouchová, V. Nosek,  extrémní cyklista J. Kopka, ultramaratonec J. Francke, jedna z nejlepších světových slacklinerek A. Kuchařová. Jedna beseda vedená MUDr. V. Noskem byla zaměřena na nebezpečí hor, jak se na hory vybavit a co dělat v případě nehod.

Besedy probíhaly v zámecké kapli, v přednáškovém sále zároveň běžely outdoorové filmy např. od spol. Red Bull a vítězné filmy z různých festivalů. V malém sále, tzv. sále oddychu, se promítaly nonstop amatérské outdoorové filmy.

Každý den začínal ranní jógou pod vedením zkušené cvičitelky, na dětské lezecké stěně si děti mohly vyzkoušet první lezecké kroky a na velké stěně Petzl zase pod vedením kvalifikovaných instruktorů z Českého horolezeckého svazu absolvovali zájemci základy horolezectví. Dvakrát denně probíhal workshop A. Kuchařové s výukou chůze na slacklině.

5. ročník i přes změnu místa konání navštívilo přes 250 dospělých lidí a nespočetné množství dětí, pro které byl připraven zábavný koutek, testy z přírody a také hra na deseti stanovištích, kdy po jejím zdárném absolvování dostali od nás nějaký dárek.

Večer v rámci kulturního programu vystoupily 2 liberecké hudební skupiny - Kapela - On The Road Band s Ondřejem Hejmou a kapela POHROMADĚ NA PŘEHRADĚ.

Foto: Organizátoři Horolezeckého festivalu Český ráj

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky