Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Papírna Papyrea uspěla na festivalu Big See ve slovinské Lublani

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 11. 11. 2019 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Výhru Grand Prix v kategorii Tvůrčí příběh a identita jako zážitek neboli Creative story and identity as experience 2019 na festivalu Big See ve slovinské Lublani vybojovala ruční papírna Papyrea z podještědské Zdislavy. Festival je součástí akce Měsíc designu Lublaň, které se účastní 19 zemí střední a jihovýchodní Evropy.

„Pro mě je toto mezinárodní ocenění vlastně jen potvrzením toho, co v papírně vidíte na první pohled. Je to touha a snaha majitelů dělat na špičkové úrovni to, co se naučili, neustále nabídku vylepšovat a dělat ji zajímavější. A také přistupovat k tradiční technice s pokorou a zároveň nově,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Porota vybírala z 12 nominovaných destinací střední a jihovýchodní Evropy. Zdislavskou papírnu ohodnotila takto: Tvůrčí příběh Papyrey je příběhem znalostí a hodnot. Kombinuje odbornost ruční výroby papíru s malebnou krajinou severních Čech a osobním nadšením majitelů. Propojuje své návštěvníky aktivitou a nabízí pocit pospolitosti mimo technologii — to je to, co mnoho lidí dnes na cestách hledá. Nejenže se jedná o jedinečný zážitek pro cestovatele, ale  obohacuje také místní komunitu. Papyrea zároveň uchovává část tradičních znalostí a hodnot.

Ruční papírna Papyrea je rodinná manufaktura v malebném zákoutí Ještědského hřebene, vesnici Zdislava. K výrobě papíru tu slouží nejen původní materiály, jakými jsou len, konopí a bavlna, ale i juta, sisal, vodní hyacint, papírenská moruše či sloní nebo koňský trus. Ovládají tu rovněž japonskou techniku výroby papíru, jež pochází ze šestého století našeho letopočtu, zachovala se v původní podobě dodnes a je zapsána v nehmotném dědictví UNESCO.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky