Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Olympiáda dětí a mládeže je u konce 

  • 22. 07. 2024 14:08
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Oheň na Olympiádě dětí a mládeže 2024 již uhasl. Přinesl želízka v ohni mezi dospělými? Na to si budeme muset počkat. Výsledky jsou nadějné.

Jaká je cesta olympionika? Jasný jízdní řád neexistuje. Mladým nadějím jde naproti projekt Českého olympijského výboru – Olympiáda dětí a mládeže, již od roku 2003. Prošly jím i hvězdy našeho kraje, například Markéta Davidová nebo Petra Kuříková z Jablonce nad Nisou. Ta zažila výhru na Olympiádě dětí a mládeže v roce 2005. Nyní vybojovala nominaci do české reprezentace na Letní olympijské hry v Paříži 2024.

Jedním z hlavních cílů olympiády dětí a mládeže (ODM) je motivace ke sportu. Krajské výběry se na ní pravidelně setkávají ve dvouletých cyklech, střídá se letní a zimní. V roce 2010 pořádal Liberecký kraj zimní a v roce 2019 letní ODM. Letos vyjelo 233 členů naší reprezentace do jižních Čech a předvedli sympatický výkon. V těžké konkurenci vybojovali sportovci celkovou 9. příčku.

 

 

 

Závodníci Libereckého kraje získali celkem 7 zlatých, 9 stříbrných19 bronzových medailí. Přehled našich medailistů najdete  zde . Zlato cinklo v atletice, cyklistice, karate a orientačním běhu. Obdivuhodné výkony předvedli závodníci i v dalších sportech. Nejvíce bodů do celkového hodnocení získali v karate, triatlonu, jachtingu, cyklistice a volejbalu. Výsledky v jednotlivých sportech si můžete prohlédnout  zde . Jak si vedla reprezentace v uplynulých letech najdete na Datovém portálu Libereckého kraje –  Sportovní akce  - ODM.

Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova, vyjádřil respekt a poděkování všem závodníkům: „Zveřejňujeme data o medailích, prvenství,… Olympijská myšlenka ale hovoří o způsobu života založeném na radosti z vynaloženého úsilí. Na Datovém portálu proto zveřejňujeme i celkové počty reprezentantů. Všem sportovcům letošních her děkuji za jejich výkony a přeji jim, ať je radost z vynaloženého úsilí provází nejen ve sportovní kariéře.“

Mezi dospělými se zraky Čechů upírají k národním barvám. Víte, kdo z reprezentantů pochází z Libereckého kraje? Spolu se zmíněnou Petrou Kuříkovou odcestují do Paříže i atleti Tereza Hrochová z České Lípy a Patrik Hájek z Jablonce nad Nisou. Více o ODM i reprezentaci na mezinárodní scéně najdete na stránkách  Českého olympijského výboru .

logolink pruh

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky